Zahvalni smo u poniznosti Božjoj Providnosti koja nas danas sjedinjuje u slavnome spomenu na blaženoga nadbiskupa Alojzija Stepinca – rekao je kardinal Gerhard Ludwig Müller, pročelnik Kongregacije za nauk vjere, predvodeći u srijedu, 9. studenog 2016. godine euharistijsko slavlje u čast blaženoga Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali.

Pozdravnu riječ na samome početku uputio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić kazavši da u radosti i ljepoti svete nam Crkve Katoličke nalazimo puno poveznica koje jačaju naše zajedništvo, te podsjetio da se u kripti prezbiterija zagrebačke prvostolnice nalaze i zemni ostaci prethodnika kardinala Müllera u službi pročelnika Kongregacije za nauk vjere kardinala Franje Šepera, čiju trideset i petu obljetnicu smrti ove godine komemoriramo.

Na početku svoje homilije kardinal Müller osvrnuo se na nepravednu osudu komunističkog režima protiv Alojzija Stepinca: „Poput Krista na koga je natovaren teški križ u Pilatovu pretoriju, bio je nepravedno osuđen na šesnaest godina prisilnoga rada i na dodatnih pet godina gubitka građanskih prava, da bi konačno – dvije godine prije izdržane nepravedne osude i nakon što je bio susljedno trovan – Gospodinu predao svoju napaćenu dušu.“

Jezgra ispovijedi vjere apostolâ koja glasi: Krist je Bog, duboko je obilježila Nadbiskupov život, njegovo proučavanje i službu – istaknuo je Kardinal, dodajući da je Stepinac toj ispovijedi vjere podredio svoje intelektualne sposobnosti.

Konačno, nastavio je, na toj je ispovijedi vjere temeljio svoje djelovanje kao pastir i svoju žrtvu kao patnik. U svjetlu te istine on je prinio svoj život kao znak svoje vjere, odražavajući tako za sve vjernike svoga stada, uznemirenoga i uplašenoga nepravednim i nasilnim postupanjem vlastodržaca, Gospodinove moćne riječi: „Ja sam! Ne bojte se!“ (Mk 6, 50)

Za Stepinca je kazao kako je on djelujući u četirima različitim političkim sustavima kao nepromjenjivo i trajno uporište imao savjest, koja mu je bila svetište susreta duše s Kristom, vjerodostojni Božji glas koji mu je u svakome trenutku omogućavao razlučiti dobro od zla, istinito od lažnoga, lijepo od ružnoga, jedinstvo od razdora, mir od bilo kakvoga nereda. Takvom je svojom savješću služio Bogu, svojoj Crkvi i spasenju čovjeka.

Upravo je zbog toga, smatra kardinal, nadbiskup Stepinac za života na zemlji bio imenovan kardinalom i proglašen blaženikom i mučenikom jedinstva Crkve nakon njegova prelaska s ovoga svijeta. Njegova je savjest bila nadvremenska, jer je bila ukorijenjena u Vječnome: jučer, danas i uvijek ista – rekao je.

Napomenuo je kardinal kako se u vremenu u kojemu su prekomjerno narasla neprijateljstva i pohlepa i u kojemu se – kao nikad prije – osjećala potreba za živim Bogom koji nas je ljubio do smrti, blaženi Alojzije, poput dobroga Samarijanca, svojom nemjerljivom ljubavlju i tjelesnošću svoga konkretnog života, prignuo nad patnike, nad potlačene svoga vremena i nad one koji su najviše trebali spasenje.

Zaključujući svoju homiliju kardinal je podsjetio na Stepinčevu istinsku pobožnost prema Presvetoj Djevici, zahvaljujući kojoj je hrvatski narod bio sposoban oduprijeti se zlu i živjeti u dobru.

U koncelebraciji euharistijskog slavlja bili su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico, nekoliko biskupa Hrvatske biskupske konferencije, uključujući i biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Ratka Perića i biskupa kotorskog mons. Iliju Janjića, te svećenici Zagrebačke nadbiskupije.

U sklopu svog posjeta Zagrebu kardinal Gerhard Ludwig Müller, predstavio je i svoju knjigu „Razgovor o nadi“ u izdanju nakladničke kuće Verbum.

Uz njemačkog prelata na predstavljanju su sudjelovali i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, te Petar Balta, urednik knjige.

U svom je obraćanju kardinal Bozanić zahvalio izdavačkoj kući Verbum što je podarila našoj čitalačkoj javnosti hrvatsko izdanje knjige „Razgovor o nadi“. Kršćani su danas posebno pozvani pružati svijetu znakove stvarne nade Isusa Krista. Knjiga „Razgovor o nadi“ je prava knjiga u pravo vrijeme – rekao je kardinal Bozanić.

Biskup Perić kazao je kako kardinal Müller u knjizi odgovara na pitanja odnosa razuma i vjere, siromaštva i bogatstva, sekularizirane mase i „kreativne manjine“, u kojoj navodi „veličanstven lik“ i djelo mučeništva blaženoga Alojzija Stepinca. Kardinal veli, nastavio je biskup, da je Bog u Stepinčevu primjeru pokazao da čak i u najtežoj političkoj situaciji, ako pripadamo kršćanskoj stvaralačkoj manjini, možemo u Bogu pronaći milost i savjet koji su potrebni kako bismo donijeli ispravnu odluku, izdržali nevolje, oprostili neprijateljima te prosvijetlili ostatak društva znakovima stvarne nade.

Knjiga, zaključio je biskup Perić, učvršćuje u vjeri, utvrđuje u ufanju, potiče na ljubav.

Okupljenima se na kraju obratio i sam autor knjige, kardinal Müller, ističući kako nada nije puki optimizam, te upozorio na opasnosti današnjeg humanizma bez Boga poput gender ideologije koja negira temeljne postavke stvaranja.

Ne poštuje se život od začeća do prirodne smrti, ozakonjuje se eutanazija čime se stvara jedan moralni pritisak da čovjek mora nestati s ovoga svijeta… Katolička Crkva jedina je snaga koja može biti temelj nade u ovome svijetu – naglasio je kardinal, dodajući kako možemo biti jako ponosni na Katoličku Crkvu jer je mnogo učinila za cjelovit čovjekov razvoj.

Sveti je Otac, nastavio je kardinal, jedini međunarodni moralni autoritet i nitko ne može biti katolik bez odnosa s „Petrom naših dana“. Na kraju svog obraćanja, kardinal je poručio kako Bog želi da svi ljudi dođu do spoznaje istine i da se spase po Kristu.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije | Bitno.net