Nesvakidašnja situacija dogodila se u američkoj biskupiji Phoenix nakon što je utvrđeno da je župnik župe svetog Jurja vlč. Andres Arango preko 20 godina nevaljano podjeljivao sakrament krštenja, prenosi Aleteia.

Nakon što se saznalo za nepravilnosti vlč. Arango se povukao s mjesta župnika, a njegova pogreška dovela je do toga da su vjernicima koje je on krstio i neki drugi sakramenti koje su naknadno primili proglašeni nevaljanima.

Problem je bio u tome što je vlč. Arango pri krštenju koristio krivu formulu te govorio “Mi te krstimo”, umjesto “Ja te krstim”. Kako je u svojem priopćenju pojasnila biskupija Phoenix, “nije zajednica ta koja krsti osobu i pritjelovljuje ju Kristovoj Crkvi, nego Krist, i samo Krist.”

“Formula krštenja (riječi koje se koriste u obredu) oduvijek je bila čuvana zbog tog razloga: kako bi bilo jasno da primamo krštenje kroz Isusa, a ne zajednicu”, napisali su iz biskupije.

Na web stranici biskupije, govoreći o ostalim sakramentima, napisali su kako prva pričest tehnički nije nevaljana bez krštenja. Ipak, upozorili su vjernike da ne nastavljaju primati pričest prije nego što prime valjano krštenje.

Što se tiče sakramenta potvrde, budući da on zahtjeva valjano krštenje, svi čije krštenje nije bilo obavljeno prema propisanoj formuli moraju ponovno primiti sakrament.

Isto bi moglo vrijediti i za ženidbu, ali iz biskupije priznaju da “postoje mnoge varijable kada je u pitanju valjanost ženidbe”. Istaknuli su kako će pitanja ženidba sklopljenih nakon nevaljanog krštenja biti analizirana slučaj po slučaj.

Iako je vlč. Arango dao ostavku na mjesto župnika, još uvijek se smatra svećenikom te blisko surađuje s biskupijom kako bi identificirao sve one kojima je nevaljano podijelio krštenje.

U pismu isprike župljanima napisao je: “Rastužilo me kada sam saznao da sam kroz svoju službu nepravilno podjeljivao krštenja koristeći krivu formulu. Duboko žalim zbog svoje pogreške i zbog načina na koje je to utjecalo na ljude u vašoj župi i drugdje. Uz pomoć Duha Svetoga i u zajedništvu s biskupijom Phoenix posvetit ću svoju energiju i rad u svojoj službi kako bih ispravio ovo i pomogao zacjeljenju oštećenih.”