Visoki sud (vrhovni sud Australije) u srijedu će objaviti hoće li saslušati žalbu kardinala Pella na presudu u slučaju zlostavljanja dvojice maloljetnika.

Prema pisanju Associated Pressa, dvojica sudaca će odlučiti hoće li Pell moći izaći pred svih sedam sudaca Visokog suda.

Iako najviši australski sud odbija saslušati 90 posto žalbi, izvori bliski kardinalu smatraju da će Pell ipak dobiti još jednu priliku za dokazivanje svoje nevinosti budući da Žalbeni sud savezne države Victorije nije jednoglasno potvrdio osuđujuću presudu.

“Po mom mišljenju postoji ‘značajna mogućnost’ da podnositelj žalbe [kardinal Pell] možda nije učinio ove prekršaje. To znači da, po mom uvaženom mišljenju, optužbe protiv njega ne mogu stajati”, napisao je u izdvojenom mišljenju jedan od trojice sudaca Žalbenog suda, Mark Weinberg.

Ustvrdio je i kako je u iskazima podnositelja tužbe bilo “nedosljednosti i proturječnosti” te da mnogi njegovi odgovori nisu imali nikakvog smisla.

“Neobično obilježje ovog slučaja jest to što je u potpunosti ovisio o prihvaćanju podnositelja tužbe kao vjerodostojnog i pouzdanog svjedoka izvan razumne sumnje. Ipak, porota je bila pozvana da prihvati taj dokaz bez ijedne neovisne podrške za njega”, dodao je Weinberg.

S druge strane, više od dvadeset svjedoka koji su sudjelovali na suđenju svjedočili su u prilog kardinala Pella, što je Weinberga dovelo do zaključka kako je sud od Pella tražio da dokaže “nemogućnost” svoje krivnje, umjesto dokazivanja razumne sumnje u nju.

Podsjetimo, nedavno su i dvije bivše zaposlenice katedrale u Melbourneu javno istaknule kako se zločin za koji je Pell osuđen “nije moglo dogoditi”, uzevši u obzir sve aktivnosti koje se događaju u katedrali nakon mise.

Ivo Džeba | Bitno.net