Australski kardinal George Pell prizvat će se na Visoki sud (vrhovni sud Australije), nakon što je Žalbeni sud savezne države Victorie prošle srijede odbio njegovu žalbu na šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlostavljanja dvojice ministranata.

Kako prenosi Sydney Morning Herald, Pellov pravni tim jednoglasno ga savjetovao kardinala da nastavi sa svojom pravnom bitkom budući da izdvojeno mišljenje suca Marka Winberga pruža razuman temelj za konačan uspjeh.

Naime, Mark Winberg, jedan od troje sudaca koji su odlučivali o Pellovoj žalbi, u svom je izdvojenom mišljenju ustvrdio kako dokazi osobe koja je podnijela tužbu protiv Pella sadrže nedosljednosti te da im nedostaje dokazna vrijednost.

“Po mom mišljenju postoji ‘značajna mogućnost’ da podnositelj žalbe [kardinal Pell] možda nije učinio ove prekršaje. To znači da, po mom uvaženom mišljenju, optužbe protiv njega ne mogu stajati”, napisao je Weinberg.

Pell ima 21 dan, počevši od prošle srijede, da Visokome sudu formalno podnese molbu da sasluša njegovu žalbu. Ukoliko sud prihvati njegovu molbu, smatra se da će trebati proći još četiri do šest mjeseci prije nego što njegov slučaj bude iznesen pred Visokim sudom, a konačna presuda može se očekivati krajem iduće godine.

Priziv na Visoki sud ujedno je posljednji pravni potez koji je preostao kardinalu Pellu. Ako Visoki sud ne presudi u njegovu korist, Pell će morati u zatvoru provesti najmanje tri godine i osam mjeseci, nakon čega će moći zatražiti puštanje na uvjetnu slobodu.

Ivo Džeba | Bitno.net