Sud u Melbourneu proglasio je australskog kardinala Georgea Pella krivim za zlostavljanje dvojice 13-godišnjaka prije 23 godine.

Dječaci su u to vrijeme bili članovi katedralnog zbora u Melbourneu, a prema sudskoj presudi zlostavljanje se dogodilo nakon nedjeljne mise u 10:30.

Pellova obrana pokušala je dokazati kako se zbog tlocrta katedrale događaji nisu mogli odviti onako kako je to optužba tvrdila, te iznijela dokaze da je kardinal u drugoj polovici 1996., kada se  zločin navodno dogodio, samo dva puta slavio misu u katedrali u navedenom terminu, no nisu uspjeli uvjeriti sud u njegovu nevinost.

Iako je porota Pella proglasila krivim još 11. prosinca prošle godine, presuda je objavljena tek danas budući da je postojao nalog o zabrani medijskog izvješćivanja o suđenju koji je danas ukinut.

Nalog je ukinut nakon što su tužitelji zbog nedostatka dokaza odustali od drugog postupka koji je bio vezan uz navodna zlostavljanja tijekom 1970-ih kada je Pell bio svećenik u Ballaratu.

Tijekom suđenja kardinal Pell je rekao kako se “ne osjeća krivim” za zločine koji mu se stavljaju na teret, a izjavio je i kako su optužbe lažne te da je “cijeli pojam seksualnog zlostavljanja za njega odvratan”. Protiv njega je svjedočio samo jedan dječak, budući da je drugi preminuo 2014. godine.

Prema pisanju nekih medija, unatoč osuđujućoj presudi i dalje postoje razlozi za vjerovati Pellu. Urednik Mercatorneta Michael Cook, istaknuo je kako su na suđenju izneseni dokazi da je mladić koji je preminuo prije pet godina više puta negirao da je ikada bio zlostavljan, te citirao riječi Pellova odvjetnika koji je rekao da bi “samo luđak pokušao silovati dvojicu dječaka u sakristiji odmah nakon svečane svete mise”, ustvrdivši da Pell zasigurno nije lud.

Cook je podsjetio i na činjenicu da je upravo Pell 1996. uspostavio programe za pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja, unatoč tome što su se pojedini australski biskupi u to vrijeme tome protivili, savjetujući ga da sačeka s tom odlukom.

Nadalje, urednik Mercatorneta istaknuo je ogroman pritisak medija i javnosti koji su iščekivali presuđujuću presudu za Pella, ustvrdivši kako je “suditi mu u Melbourneu, središnjem mjestu Pell-fobije, isto kao suditi Hillary Clinton u Texasu u kojem bi tri četvrtine stanovništva navijalo da ju se zatvori”, a ukazao je i na to kako je ovo drugi put da se Pellu sudi za isti zločin. Presuda koju je porota donijela u listopadu prošle godine bila je 10:2 u korist Pella.

Očekuje se da će se izricanje kazne dogoditi u narednim danima, a, prema izvještajima, Pellova obrana najavila je žalbu.

Kardinal Pell je najviši vatikanski dužnosnik u povijesti kojem se sudilo za zlostavljanje maloljetnika.

Ivo Džeba | Bitno.net