Vladajuća vojna hunta u Mjanmaru uhitila je sedmero djelatnika Caritasa koji su pružali humanitarnu pomoć unutarnje raseljenim osobama u državi Kayah, prenosi agencija Kathpress 20. listopada.

Glasnogovornik Caritasa Biskupije Loikaw izjavio je za agenciju Ucanews da su njihovi djelatnici pružali pomoć puku kojemu je žurno potrebna hrana, sklonište i lijekovi, te čine sve što mogu za oslobađanje otetih djelatnika. Uhićenja su se dogodila samo tjedan dana nakon oružanog napada na jednu crkvu u toj biskupiji.

Od 355.000 stanovnika Kayaha oko 46 posto je kršćana, među njima 90.000 rimokatolika. Premda je hunta pod pritiskom međunarodne zajednice početkom tjedna oslobodila više od pet tisuća političkih zatvorenika uhićenih u prosvjedima protiv režima, prema podacima Ujedinjenih naroda uhićenja se nastavljaju.

Proteklih je mjeseci vojska sve češće pucala na crkve u kojima ljudi traže sklonište pred nasiljem. Nakon vojnog puča u veljači broj unutarnje raseljenih osoba koje bježe pred oružanim sukobima hunte i opozicije prešao je 100.000.

Podsjetimo, u Mjanmaru se u veljači 2021. godine dogodio vojni puč nakon kojega diljem zemlje bjesne nemiri, a u sukobima su razaranju izloženi i katolički sakralni objekti, dok su mnogi vjernici ubijeni.

Iako se sukobi odvijaju daleko od očiju zapadne javnosti, svjetsku je pažnju na stanje u Mjanmaru ranije ove godine skrenula redovnica koja je spasila prosvjednike kleknuvši pred naoružani policijski kordon.

“Ja sam katolička redovnica, ali sam i građanka Mjanmara, tako da dijelim osjećaje s narodom Mjanmara”, rekla je sestra Nu Thawng. “Uvijek razmišljam kako mogu pomoći svome narodu”.

“I ja klečim na ulicama Mjanmara i kažem: zaustavite nasilje! I ja pružam ruke i kažem: ‘Neka dijalog prevlada!’” izjavio je tada u apelu nakon opće audijencije papa Franjo.