NAKON VIZITACIJE

Vatikan stopirao svećenička i đakonska ređenja u francuskoj biskupiji

"Prihvaćamo zahtjev s tugom, ali i pouzdanjem, svjesni kušnje koju on predstavlja osobito za one koji su se pripremali za vlastito ređenje", poručio je biskup Dominique Rey.

Tino Krvavica
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vatikan je zatražio od jedne biskupije u Francuskoj da suspendira ređenje novih svećenika i đakona koje se trebalo odviti u lipnju.

Vijest je potvrdio biskup Dominique Rey koji od 2000. godine upravlja biskupijom Fréjus-Toulon na jugu države. On je u priopćenju objavljenom na biskupijskim stranicama istaknuo kako su razlozi suspenzije “pitanja koja određeni dikasteriji u Rimu imaju o restrukturiranju bogoslovije i politici prihvaćanja u biskupiji”.

Odluka je donesena nakon što je na zahtjev Vatikana provedena “bratska vizitacija” pod vodstvom marsejskog nadbiskupa Jean-Marca Avelina. Inače, Fréjus-Toulon je sufraganska biskupija Marsejske nadbiskupije.

“Prihvaćamo zahtjev s tugom, ali i pouzdanjem, svjesni kušnje koju on predstavlja osobito za one koji su se pripremali za vlastito ređenje”, poručio je biskup Rey, dodavši kako je već razgovarao s kardinalom Marco Ouelletom, prefektom Kongregacije za biskupe, te drugim predstavnicima u Kuriji o pitanjima koje je potaknula vizitacija.

“U iščekivanju ishoda spomenutih razgovora s dikasterijima u Rimu, zatraženo je da odgodimo đakonska i svećenička ređenje planirana za kraj lipnja.”

Kako piše Catholic News Agency, citirajući francuske medije, u biskupiji Fréjus-Toulon prošle je godine zaređeno deset svećenika i osam đakona. Radi se o respektabilnim brojkama za Francusku u kojoj je 2020., prema podacima koje je objavio La Croix, zaređeno ukupno 126 svećenika, pritom oko 60% biskupija nije zaredilo niti jednog svećenika.

Inače, mediji javljaju kako je biskup Dominique Rey pristalica tradicionalne latinske mise te da se za ređenje svećenika koristio Pontifikalom iz 1962., tj. iz vremena prije uvođenja liturgijskih promjena.

Podsjećamo, u srpnju prošle godine papa Franjo je motuproprijem Traditionis Custodes ograničio slavljenje svetih misa po starom obredu. Istim dokumentom ukinuta je mogućnost svećeničkog ređenja po Pontifikalu iz 1962. (kasnije je Sveti Otac dekretom odredio da se spomenute odredbe ne odnose na tradicionalno Svećeničko bratstvo sv. Petra – FSSP).

Biskupija Fréjus-Toulon dom je nekoliko zajednica i instituta koji liturgiju služe po starom obredu.

“Ohrabrujem svakoga od vas da moli za našu biskupiju dok čekamo da se situacija riješi na dobro svih”, napisao je biskup Rey nakon vijesti o odgodi ređenja.

“Neka Duh Pedesetnice drži naša srca u miru, radosti služenja i ljubavi.”