Papa Franjo objavio je dekret kojim potvrđuje da Svećeničko bratstvo sv. Petra (FSSP) može nastaviti rabiti liturgijske knjige koje su bile na snazi 1962. godine, piše CNA.

U priopćenju objavljenom 21. veljače, FSSP tvrdi kako se papa Franjo susreo s dvojicom njihovih članova tjedan dana prije objave dekreta.

Prema FSSP-ovu priopćenju, papa je svoj dekret potpisao 11. veljače, na spomendan Gospe Lurdske, to jest obljetnicu posvećenja čitavog bratstva Bezgrješnom Srcu Marijinu.

“U tijeku audijencije, papa je jasno dao do znanja da se na ustanove poput FSSP-a ne odnose opće odredbe motuproprija Traditionis custodes, budući da su drevne liturgijske knjige u temelju njihova postojanja te da su predviđene njihovim ustavima”, stoji u priopćenju.

FSSP je kanonski odobrena zajednica svećenika posvećena formaciji i posvećenju svećenika u okviru tradicionalne liturgije.

Dekret FSSP-u daje dopuštenje za održavanje tradicionalne latinske mise, dodjeljivanje sakramenata te ispunjavanje božanskog oficija prema Misalu, Obredniku, Pontifikalu i Rimskom brevijaru iz 1962. godine.

FSSP je uspostavljen 1988. godine, a njegovi utemeljitelji bivši su članovi Svećeničkog bratstva sv. Pija X. Skupina broji više od 50 osobnih župa u Sjevernoj Americi te djeluje u 39 biskupija u SAD-u. U Francuskoj ima 85, a u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj ukupno 79 apostolata.

Podsjetimo, papa Franjo je 2021. godine motuproprijem Traditionis custodes ograničio mogućnost slavljenja tradicionalnih latinskih misa, to jest misa po izvanrednom obliku rimskog obreda.

Navedenim je dokumentom papa učinio promjenu u odnosu na svojeg prethodnika Benedikta XVI. koji je apostolskim pismom Summorum Pontificum priznao pravo svim svećenicima da slave misu koristeći Rimski misal iz 1962.