Irski rock bend U2, čije je stvaralaštvo često bilo iščitavano kao nadahnuto kršćanskom vjerom nekih od njegovih članova, objavio je na svojim profilima na društvenim mrežama jasnu potporu legalizaciji pobačaja u Irskoj, o čemu će se odlučivati na skorašnjem referendumu u Irskoj.

Bend je objavio logo kampanje “Ukinimo 8.” koja smjera prema zakonskoj eliminaciji osmog amandmana irskog ustava koji štiti život nerođenih. Ispod loga, na kojem dominira srce, napisali su “Glasajte 25. svibnja”, pozivajući tako na referendum koji će biti održan na taj dan.


Kasnije je gitarist Dave Evans, poznatiji pod nadimkom The Edge, potvrdio potporu benda legalizaciji abortusa.

“Postoje velike podjele, rasprava je veoma emotivna i ja to prihvaćam. Teško je zauzeti stajalište bez priznavanja druge strane, ali ja sam za ukidanje amandmana”, rekao je The Edge, dodajući kako “razumije one koji će imati problem s time”.

Teško je ne primijetiti kako potpora Iraca kampanji za ubijanje nerođenih ima prilično promišljen “tajming”. U2, naime, večeras započinju američku dionicu svoje turneje koncertom u gradu Tulsa u saveznoj državi Oklahoma. Mediji komentiraju kako je bend hotimice izabrao grad koji je glasačko uporište Republikanske stranke, a njihova turneja već je najavljena kao svojevrsni protest protiv administracije predsjednika Donalda Trumpa.

I ranije je bend kojeg se još uvijek doživljava kao bliskog kršćanskom senzibilitetu (posebice u Sjedinjenim Državama) imao istupe koji su bili u suprotnosti s takvim imageom. Band je svojedobno podržao referendum o ustavnoj odredbi o istospolnim brakovima. Sada je, međutim, otišao još korak dalje i podržao ubijanje nerođenih.

Takav istup izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama pa su se oglasili oni fanovi koji su se osjetili razočaranim objavama na društvenim mrežama.

“Ovo mi je slomilo srce. Voljela sam vas i pratila 20 godina. Još vas volim, ali ne mogu s vama ići u ovom smjeru. Moje karte za koncert ostat će neiskorištene”, napisala je jedna slušateljica.

“Nisam iznenađen, ali sam razočaran. Nekoliko članova moje obitelji bit će očajno zbog ovoga, uključujući moga sina koji voli U2, ali voli život još više. Potpora slavnih neće natjerati irski narod da nerođenima oduzme prava”, napisao je jedan Irac.

Naravno, nije manjkalo ni komentara koji su podržali U2 u njihovom zauzimanju strane protiv života.

“Baš kada sam pomislila da ne mogu više voljeti ovaj bend. Hvala vam što ste zauzeli stranu i čestitam kao žena i dugogodišnji fan”, napisala je jedna slušateljica.

Kako bilo, potpora medijskog i kulturnog establišmenta legalizaciji pobačaja bila je očekivana. A U2 su već odavno dio tog i takvog establišmenta, te njihov istup doista nije previše iznenađujući.

Ono što ovdje treba ponoviti jest da je potpora Iraca 8. amandmanu ipak veća nego što su to neki očekivali na početku svoje kampanje za ubijanje nerođenih (iako ankete i dalje pokazuju prednost tabora koji će glasati za opoziv amandmana), te je ishod referenduma ipak neizvjesniji nego što su mnogi mislili da će biti.

Podsjetimo – u ožujku se na ulicama Dublina okupilo preko 100.000 ljudi koji su podržali ustavnu zaštitu života nerođenih.

Declan Ganley, komentator The Irish Timesa, napisao je kako ovaj prosvjed, koji je “jedan od najvećih u Irskoj u nekoliko posljednjih godina”, pokazuje kako “otpor nepravednom referendumskom pitanju raste iz dana u dan”.

Kao što smo već napisali – započnimo se moliti već sada za odbijanje zahtjeva za legalizaciju pobačaja.

Goran Andrijanić | Bitno.net