irska pobačaj prosvjed

Skoro 100.000 prosvjednika marširalo je u subotu ulicama Dublina kako bi vladi poručili da se ne slažu s liberalizacijom pobačaja, ali i da u Ustavu žele zadržati osmi amandman, izvijestili su irski mediji.

Ovaj amandman iz 1983. godine  nerođenima daje jednaka prava kao i trudnicama te zabranjuje pobačaj, osim u slučajevima ugroženosti života majke.

Naime, 8. svibnja ove godine u Irskoj, zemlji s katoličkom tradicijom, trebao bi se održati referendum na kojemu će građani odlučiti žele li ukinuti ustavnu zaštitu života nerođenih i tako legalizirati abortus. Jedan od govornika na prosvjedu je istaknuo: „Probudili su uspavanog diva.“

Građani, koji su se odazvali na prosvjed u organizaciji udruge The All Ireland Rally for Life, uglavnom nisu bili politički aktivisti ili članovi pojedinih političkih stranaka.

Bili su to tzv. obični građani koji su odlučili podržati pravo na život. Među prosvjednicima su bili liječnici koji se zalažu za zadržavanje postojećih zakonskih okvira, a među prosvjednicima, osim katolika, bilo je predstavnika brojnih vjerskih zajednica. Prosvjednici su, kako prenosi Reuters, tvrdili da ankete ne održavaju u potpunosti količinu osjećaja koje građani imaju protiv abortusa. Prema tim anketama, raspoloženje među populacijom je usmjereno prema mijenjanju zakona.

Međutim, Declan Ganley, komentator The Irish Timesa, napisao je kako ovaj prosvjed, koji je “jedan od najvećih u Irskoj u nekoliko posljednjih godina”, pokazuje kako “otpor nepravednom referendumskom pitanju raste iz dana u dan”.

Ganley je napisao kako Irci ne žele zakon koji bi legalizirao abortus poput onoga u Britaniji te kako su svjesni da bi takve promjene uništile “kulturu te zemlje”.

“Važno je zapamtiti – tamo gdje mi vidimo ženu u krizi, abortivna industrija vidi potencijalnog klijenta. Nije riječ samo o legalizaciji abortusa, nego o promjeni načina na koji se obraćamo trudnicama u krizama kroz koje možda prolaze. Abortus prestaje biti zadnja stvar koju uzimamo u obzir i postaje prva”, napisao je Ganley.

Pogledajte galeriju.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net

Foto: The All Ireland Rally for Life