Irska podružnica Amnesty Internationala mogla bi uskoro biti suočena s tužbom nakon što je odbila vratiti fundaciji američkog burzovnog mešetara Georgea Sorosa nezakonitu donaciju koju je upotrijebila za proabortivnu kampanju u Irskoj, izvijestili su mediji.

Riječ je o donaciji od 156.000 eura koje je Sorosova Open Societies Foundation dala Amnestyju kako bi financirala njihovu kampanju kojom žele ukinuti Osmi amandman irskog ustava i tako legalizirati pobačaj u toj zemlji.

Državna agencija koja nadzire transparentnost financiranja u javnoj službi (The Standards in Public Office Commission – SIPO) naložila je AI-u da tu donaciju vrati. Razlog tome jest izborni zakon koji financiranje “predizbornih aktivnosti” iz inozemnih izvora ograničuje na oko 1000 eura.

Nadležni u SIPO-u su procijenili kako i ova donacija potpada pod taj zakon jer će o ukidanju osmog amandmana biti odlučivano na referendumu na koji će građani Irske izaći u svibnju ili lipnju iduće godine.

Amnesty je međutim to odbio i tvrde kako su o svemu ranije komunicirali sa SIPO-om te kako im je priopćeno da mogu slobodno preuzeti tu donaciju.

Izvršni direktor irskog AI-a Colm O’Gorman rekao je kako je odluka o povratu novca Sorosu pogrešna i kako mu se čini da je usmjerena protiv njegove organizacije zbog “njezina rada na ljudskim pravima i pitanjima ravnopravnosti”.

S druge strane, Cora Sherlock iz irske pro-life organizacije Irish Pro Life Campaign optužila je Amnesty da se ponaša kao da je “iznad zakona”.

“Skrivaju se iza kategorije ‘ljudskih prava’, opravdavajući sve što čine s njom. Kada je fundacija Otvoreno društvo davala novce, jasno je naglašeno kako to čine radi koordinacije organizacija koje žele opozvati osmi amandman. Uplitanje američke organizacije u debatu o abortusu u Irskoj predstavlja ugrožavanje naše demokracije. Neka Amnesty vrati novce i prestane glumiti žrtvu”, rekla je.

Udruga Amnesty International stoji iza videospota u kojem glumac Liam Neeson progovara o “okrutnom duhu iz prošlih vremena koji opsjeda Irsku”. “Okrutni duh” o kojemu je riječ jest zaštita života nerođenih koju jamči osmi amandman, koji sada Soros i njemu bliske organizacije i udruge žele ukinuti.

Goran Andrijanić | Bitno.net