Referendum u Irskoj na kojemu će građani te države odlučiti žele li ukinuti ustavnu zaštitu života nerođenih i tako legalizirati abortus održat će se u svibnju, objavio je premijer Leo Varadkar.

Odluka o raspisivanju referenduma radi ukidanja Osmog amandmana očekivana je već dulje vrijeme, a sada je objavljena nakon jučerašnjeg sastanka kabineta. Osmi amandman čini da je abortus u Irskoj zabranjen, osim u slučajevima ugroženosti života majke.

Sam Vardakar rekao je kako će osobno raditi kampanju kako bi pobačaj bio legaliziran. Rekao je kako je njegova vlada već pripremila zakonski prijedlog ako građani odluče “srušiti” osmi amandman i da će taj legalizirati abortus na zahtjev do 12. tjedna.

Vardakar je, inače, čelnik stranke Fine Gael, konzervativno-liberalne političke grupacije s demokršćanskim elementima. Njegova stajališta o abortusu su se promijenila tijekom karijere, kako je rekao “evoluirala” i to zbog, objasnio je, “životnog iskustva”.

“Irska bi trebala biti drugačija. Ne samo zadržati svoj pro-life amandman nego i prakticirati istinsku pro-life politiku. Skrbimo za svakoga od kolijevke do groba – i okončajmo ludilo rata. Zašto ne napraviti nešto radikalno drugačije”, napisao je britanski novinar Tim Stanley za The Catholic Herald.

“Molimo za Irsku. Molimo za svijet. Prije svega, molimo za nerođene”, zaključio je tekst.

Molimo, dakle, za Irsku ova iduća četiri mjeseca. U ratu za život nerođenih, ovo je jako važna bitka.

Goran Andrijanić | Bitno.net