Sud u Australiji najavio je kako će ove srijede, 21. kolovoza, donijeti odluku o žalbi kardinala Georgea Pella na prvostupanjsku presudu kojom je ove veljače osuđen na šestogodišnji zatvor.

Nekoliko je mogućih scenarija koji bi se mogli dogoditi. Žalbeni sud bi mogao poništiti prvostupanjsku presudu i proglasiti Pella nevinim, mogao bi naložiti ponovno suđenje, ili bi se presuda prvostupanjskog suda mogla potvrditi.

Ako dođe do oslobađajuće presude, tužiteljstvo će imati pravo žalbe Visokome sudu (vrhovnom sudu Australije), baš kao što će se i obrana moći žaliti ako dođe do potvrde presude.

Pell je osuđen po pet točaka optužnice zbog spolnog zlostavljanja dvojice maloljetnika u sakristiji katedrale u Sydneyu tijekom 1996.

Presuda iz ožujka probudila je brojne rasprave unutar australske i crkvene javnosti te su neki istaknuli kako postoje dobri razlozi za vjerovanje u kardinalovu nevinost. Na njegovu stranu stali su i brojni svjedoci koji su na suđenju istaknuli kako je bilo “nemoguće” da se zlostavljanje odigralo u sakristiji i onako kako je optužba opisala.

Prema izvještaju s ročišta žalbenog postupka koji se odvio u lipnju ove godine, tužitelj Christopher Boyce se prilično mučio s odgovorima na pitanja suda, dok je Pellovo ponašanje bilo znatno drugačije nego tijekom suđenja. Primijećeno je da je Pell u lipnju bio vrlo aktivan neprestano radeći bilješke i pomno prateći tužitelja i suce.

Izricanje presude prenosit će se uživo na internetskoj stranici suda, a počinje u 9.30 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 1.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ivo Džeba | Bitno.net