Tužitelj u slučaju protiv kardinala Georgea Pella, Christopher Boyce, jučer je imao poteškoća u odgovaranju na pitanja triju sudaca tijekom žalbenog procesa te, uz to, slučajno spomenuo ime navodne žrtve čiji je identitet zaštićen.

Argument tužiteljstva protiv žalbe obrane temeljio se na pozivanju na vjerodostojnost iskaza žrtve za koju je tužitelj tvrdio kako nije “lažljivac” i da “ne umišlja”, iako je priznao da je žrtva promijenila datum i godinu kada su se navodni zločini dogodili.

Prema izvještaju sa suđenja, tužitelj Boyce se mučio s formuliranjem vlastitih argumenata koristeći izraze popt “Nema smisla da ponavljam ono što sam već rekao” te kako “ponavljanje otrcanih fraza neće biti od pomoći”.

Na pitanje suca Chrisa Maxwella kako je bilo moguće da Pell koji je visoke građe neprimjetno zlostavlja dvojicu dječaka u vrijeme kad je u katedrali najviše ljudi, a da to nitko ne zamijeti, Boyce je odvratio kako je žrtvina priča previše neobična kako bi bila izmišljena.

Jedno od primjedbi koju je sudac uputio tužitelju odnosila se na to da žrtva nikada nije razgovarala s drugim dječakom koji je navodno bio zlostavljan zajedno s njom o tome da je nedugo nakon prvog doživjela još jedno zlostavljanje. “Dječaci razgovaraju, zar ne?”, upitao je sudac.

Tužiteljev odgovor je glasio da žrtva nikada nije razgovarala s drugim dječakom o novom zlostavljanju, budući da je bila posramljena te nije htjela da njezini roditelji saznaju za to, na što je sudac odvratio da je najbolji odgovor kojeg je tužitelj mogao dati da je ovo pitanje “u nadležnosti suda da donese procjenu”.

Čini se da je Boyce tijekom suđenja pokušao sugerirati da su suci u žalbenom postupku u znatno nepovoljnijoj situaciji što se tiče procjene dokaza u odnosu na porotu koja je donijela osuđujuću presudu.

“Časni sude vi niste u istoj situaciji kao porota. Jednostavno niste. Ispričavam se ako vam nisam od pomoći kao što bih mogao biti. Općenito suđenje ima određenu vrstu… atmosfere oko sebe.”

Novinari su primijetili i da je Pellovo držanje za vrijeme žalbenog postupka bilo znatno drugačije od načina na koji se držao tijekom suđenja, kada je često sijedio pognute glave. Ovog je puta bio vrlo aktivan neprestano radeći bilješke i pomno prateći tužitelja i suce.

Saslušanje je završilo u 16 sati po lokalnom vremenu, a suci su se pozvali na svoje pravo da odgode donošenje presude. Još se ne zna se kada će izreći svoju odluku.

Podsjetimo, Pell je u zatvoru od veljače kada mu je izrečena kazna od šest godina zatvora. Njegova je obrana najavila kako će tijekom žalbenog postupka tražiti da se kardinala oslobodi od svih optužbi, ili da se suđenje ponovi. Ako sud potvrdi njegovu krivnju, obrana se neće žaliti na duljinu izdržavanja zatvorske kazne.

Ivo Džeba | Bitno.net