Australski sud izrekao je danas kaznu od 6 godina kardinalu Georgeu Pellu, osuđenom u prosincu 2018. za spolno zlostavljanje maloljetnika.

Izricanje presude čekalo je zbog još jednog slučaja navodnog zlostavljanja maloljetnika za koji je Pell bio optužen, no taj je slučaj na kraju odbačen. Također, sud je zabranio australskim medijima izvještavanje o procesu. Vijest o osuđujućoj presudi objavljena je tek krajem veljače.

Glavni sudac, Peter Kidd, sa Okružnog suda Victoria izricao je presudu dulje od 70 minuta, a događaj je prenošen uživo. Nekoliko puta Kidd je Pellovo ponašanje nazvao “besramnim”, pritom ga nazvavši “iznimno arogantnim”, prenosi Catholic News Agency.

Glavni sudac također je izjavio kako je Pell “bio uvjeren da se žrtve neće žaliti” te kako je “očito smatrao” da im ne treba prijetiti da bi ih odgovorio od pritužbe.

Pell je osuđen po pet točaka optužnice zbog spolnog zlostavljanja dvojice maloljetnika u sakristiji katedrale u Sydneyu tijekom 1996. Unatoč osuđujućoj presudi australski kardinal i najviši dužnosnik Katoličke Crkve osuđen za zlostavljanje i dalje tvrdi da je nevin.

Njegov odvjetnički tim priprema žalbu na odluku. Žalbeni proces trebao bi započeti u lipnju.

Kardinal George Pell ima pravo na uvjetnu slobodu nakon odsluženih 3 godine i 8 mjeseci kazne.

Presuda je probudila rasprave unutar australske i crkvene javnosti te su neki istaknuli kako postoje dobri razlozi za vjerovati u kardinalovu nevinost. Na njegovu stranu stali su i brojni svjedoci koji su na suđenju istaknuli kako je bilo “nemoguće” da se zlostavljanje odigralo u sakristiji i na način na koji je optužba opisala.

Prefekt emeritus Kongregacije za nauk vjere, kardinal Gerhard Müller, izjavio je da su optužbe protiv Georgea Pella “apsolutno neuvjerljive” i “bez dokaza”.

Prema pisanju medija, presuda je donesena u ponovljenom suđenju nakon što prva porota nije mogla donijeti jednoglasnu odluku. Izvori bliski CNA-u tvrde kako je prva porota presudila 10-2 u korist Pella.

Australski kardinal prije presude bio je jedan od bliskih ljudi pape Franje te je služio kao prefekt Tajništva za ekonomiju.

Tino Krvavica | Bitno.net