U Varšavi je danas oko podneva u 31. godini života preminuo otac Michal Los, redovnik poljske Provincije Družbe malih radova Božanske providnosti (Družba orionista) kojemu je Papa odobrio davanje vječnih zavjeta i svećeničkog ređenja na bolesničkoj postelji u odjelu onkologije.

Naime, otac Michal se nekoliko posljednjih mjeseci borio s bolešću koja se jako brzo razvijala. Prve simptome je osjetio pred Uskrs. Zbog toga je zamolio svoje redovničke poglavare da ubrzaju proces njegova ređenja i vječnih zavjeta. Najprije je dao vječne zavjete, a onda ga je 24. svibnja pomoćni biskup varšavsko-praški Marek Solarczyk zaredio za đakona i prezbitera.

Družba orionista (kako su prozvani prema svom osnivaču sv. Luigiju Orioneu) je također objavila na Facebook stranici fotografiju s mlade mise o. Michała na kojoj se vidi kako drži hostiju tijekom pretvorbe. Videozapis s njegove mlade mise na društvenim mrežama je pogledalo više od 350 tisuća ljudi.

U bolnici ga je za njegov rođendan posjetio poljski predsjednik Andrzej Duda. Tada su nastale fotografije koje su na svojoj Facebook stranici objavili orionisti. Posebno dirljiva je ona na kojoj je Duda kleknuo pred teško bolesnog svećenika kako bi primio blagosolov.

Generalni ministar kongregacije, otac Tarcisio Vieira, izjavio je kako se ovakva vijest očekivala, ali ih je ona ipak ostavila duboko tužne. „Zahvaljujemo Gospodinu što nam ga je darovao kao svjedoka velike vjere i ljubavi.“

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

Rašeljka Zemunović | Bitno.net