Novoizabrani poljski predsjednik Andrzej Duda (više o njemu OVDJE) nazočio je u nedjelju svečanom euharistijskom slavlju u Varšavi koje je predvodio kardinal Kazimierz Nycz, metropolit varšavski na Dan zahvalnosti kojim se Crkva u toj nadbiskupiji prisjeća prvog hodočašća sv. Ivana Pavla II. u Poljsku.

Dok je klečao nakon pričesti, Duda je opazio kako je do njega vjetar donio hostiju koja je pala na pod nekom od svećenika. Dok su drugi oko njega ostali sjediti, on se digao, pažljivo je podigao i štiteći je svojim dlanovima donio je do kardinala Nycza koji je pričešćivao vjernike ispred oltara.

Mediji u Poljskoj sada pišu o doista dirljivim prizorima novog predsjednika, praktičnog katolika, koji je ‘spasio’ posvećenu hostiju od profanacije. Neki komentatori idu čak toliko daleko da u cijeloj situaciji pronalaze simboliku po kojoj će novi predsjednik pomoći ‘uskrsnuću’ Poljske, zemlje iz koje stotine tisuća mladih odlaze na rad u inozemstvo i kojoj prijeti sekularizacija nametana sa Zapada.

Možda je ta simbolika pretjerana, ali ono što je jasno jest da Duda, koji je bio kandidat Prava i pravde, konzervativne stranke Jaroslawa Kaczynskog, svoje političko djelovanje ne odvaja od svoje vjere. Kako je rekao novinarima dok je nazočio nedavnoj procesiji za Tijelovo:

“Nikome ne želim nametati da se mora moliti, ali isto tako nikome ne dopuštam da mi uskrati iskazivanje moje vjere u onome što radim”.

Mladi Andrzej Duda (rođen je 1972.) novo je i moderno lice poljske katoličke politike i očito je naslijedio ono najbolje od tradicije poljske političke misli nadahnute katoličanstvom.

Goran Andrijanić | Bitno.net