Voditelja uredničke direkcije Dikasterija za komunikaciju Andrea Tornielli u svojem se tekstu za Vatican News osvrnuo na pitanje privremenog sporazuma između Vatikana i Kine te potvrdio riječi kardinala Parolina da Sveta Stolica želi obnoviti sporazum.

Iako se prethodno spekuliralo kako dvogodišnji sporazum istječe u rujnu, budući da je potpisan 22. rujna 2018., Tornielli je napisao kako ugovor vrijedi do 22. listopada 2020., jer je stupio na snagu mjesec dana nakon potpisivanja.

U svom je tekstu voditelj uredničke direkcije Dikasterija za komunikaciju istaknuo kako sporazum “ne pokriva diplomatske odnose između Svete Stolice i Kine, pravni status Katoličke kineske Crkve, ili odnose između klera i državnih vlasti zemlje”, nego isključivo “postupak imenovanja biskupa”.

“Njegov cilj je omogućiti katoličkim vjernicima da imaju biskupe koji su u potpunom zajedništvu s nasljednikom svetog Petra, te koji su istovremeno priznati od državnih vlasti Narodne Republike Kine”, pojasnio je Tornielli.

Njegovo pojašnjenje vjerojatno je posljedica kritika upućenih s više različitih strana o tome kako se položaj vjerskih sloboda u Kini nije popravio nakon potpisivanja sporazuma te da je vlast nastavila s represijom prema vjernicima i rušenjem crkava.

Tornielli je istaknuo kako je papa Franjo odlučio obnoviti puno zajedništvo s kineskim biskupima koji su bili zaređeni bez prethodnog papinskog odobrenja tek nakon što je izvršio “razmatranje, molitvu i istraživanje nad svakom pojedinom situacijom”, svjestan “rana nanesenih crkvenom zajedništvu” izazvanih slabošću pojedinaca, ali i ogromnim pritiskom koji se nad njima vršio.

Tekst je zaključen tvrdnjom da su prve dvije godine sporazuma dovele do novih biskupskih imenovanja s odobrenjem Rima, “od kojih je neke službeno odobrila vlada u Pekingu”, te da to ohrabruje na produljenje sporazuma na “određeno vrijeme”.

Ipak, nisu svi oduševljeni rezultatima sporazuma, a svoju je kritiku početkom rujna dao i glavni urednik AsiaNewsa vlč. Bernardo Cervellera, koji je ustvrdio da su nova biskupska ređenja i biskupska odobrenja od strane kineskih vlasti dogovorena prije potpisivanja sporazuma.

“Dakle, ne možete reći da se sve to dogodilo zahvaljujući sporazumu”, ustvrdio je Cervellera.

Kritika je stigla i iz SAD-a, čiji je državni tajnik Mike Pompeo uoči posjeta Svetoj Stolici istaknuo da Crkva ima moralni autoritet te treba govoriti o vjerskim progonima u Kini.

Kako god bilo, prilično je izvjesno da će sporazum biti obnovljen jer je i kinesko Ministarstvo vanjskih poslova nedavno kazalo da je dvogodišnji sporazum “uspješno proveden”.