SPIRALA NASILJA

Svi oteti kršćanski misionari na Haitiju napokon pušteni na slobodu

Jučer je pušteno posljednjih 12 misionara otetih prije dva mjeseca na Haitiju.

Tino Krvavica
Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Nakon dva mjeseca zatočeništva jučer su na slobodu napokon pušteni svi kršćanski misionari oteti u listopadu na Haitiju.

Informaciju je potvrdio glasnogovornik haićanske policije Garry Desrosiers, prenosi CNA.

“Zahvaljujemo Bogu jer je odgovorio na naše molitve – preostalih 12 misionara su slobodni. Pridružite nam se u zahvali Bogu za svih 17 naših dragih koji se sada nalaze na sigurnom”, objavljeno je u službenom priopćenju američke kršćanske organizacije Christian Aid Ministriesa.

Kako smo već pisali, misionari su oteti nakon posjeta sirotištu čiju gradnju financira spomenuta organizacija, a koje se nalazi u mjestu Fond Parisien, 37 kilometara od Port-au-Princa glavnog grada države.

Među njima bilo je šest muškaraca, šest žena i petero djece, od kojih najmlađe ima samo 8 mjeseci, a najstarije 15 godina.

Dvoje otetih pušteno je krajem studenog, a još tri je oslobođeno 6. prosinca

Otmičari su zahtijevali otkupninu od milijun dolara po osobi, ali nije poznato je li im ona isplaćena.

Prema pisanju medija, smatra se kako je zločin počinila zloglasna banda “400 Mawozo” koja već ima bogat portfelj napada izvedenih diljem Haitija. Među njima je otmica petorice svećenika, dvije redovnice te tri laika u travnju ove godine. Slučaj je tada izazvao međunarodnu pažnju, a sve osobe su s vremenom puštene na slobodu.

Na Haitiju se nalaze i dvije hrvatske redovnice, s. Ana Uložnik i sestra Liberija Filipović koje su o teškom stanju u ovoj karipskoj državi detaljno progovorile i za naš portal.

One su u travnju ove godine, u pismu javnosti, poručile kako su otmice zbog zarade sve češće te da bande više i ne biraju žrtve.

“Među otetim osobama su bile osobe raznih staleža i funkcija… U posljednje vrijeme više nije ni bilo bitno tko si… nego, ako si se našao na putu, a bande tuda prolazile, bio si njihov plijen… Tako je među otetima završila i djevojka koja je inače prodavala kikiriki da bi se školovala… Izašla je iz škole, našla se na cesti kojom su prolazili i nju su oteli.”

Haiti, karipska država koja zauzima otprilike trećinu otoka Hispaniole, već je neko vrijeme poprište rastućeg nasilja i siromaštva, potpomognutog prirodnim tragedijama, a katolički biskupi takvo su stanje usporedili s “padom u pakao“.

Podsjećamo, uz već spomenuti porast otmica, zemlja je u posljednjih nekoliko mjeseci svjedočila atentatu na predsjednikauličnim ubojstvima te potresu koje je odnio više od 2200 života.

Objavljeno: 17. prosinca 2021.

 

 

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.