HAITI: 'PAD U PAKAO'

Među otetim misionarima na Haitiju je i beba od 8 mjeseci, otmičari navodno traže 17 milijuna dolara otkupnine

Smatra se kako je zločin počinila zloglasna banda "400 Mawozo" koja već ima bogat portfelj napada izvedenih diljem Haitija.

Tino Krvavica
Foto:  aljazeera, CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

Foto: aljazeera, CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

Banda odgovorna za otmicu 17 misionara na Haitiju traži 17 milijuna dolara za njihovo puštanje, odnosno milijun dolara po osobi, prenose svjetski mediji.

Otete osobe dio su Christian Aid Ministries, američke kršćanske organizacije koja trenutno gradi sirotište u mjestu Fond Parisien, 37 kilometara od Port-au-Princa glavnog grada države. Otmica je izvršena upravo kad su se misionari vraćali iz posjeta sirotištu.

Među žrtvama je inače šest muškaraca, šest žena i petero djece, od kojih najmlađe ima samo 8 mjeseci, a najstarije 15 godina. Ostala djece imaju 3, 6 i 13 godina, potvrdili su iz organizacije. Među otetim je 16 američkih državljana i jedna osoba iz Kanade.

Prema pisanju medija, smatra se kako je zločin počinila zloglasna banda “400 Mawozo” koja već ima bogat portfelj napada izvedenih diljem Haitija. Među njima je otmica petorice svećenika, dvije redovnice te tri laika u travnju ove godine. Slučaj je tada izazvao međunarodnu pažnju, a otmičari su kao otkupninu tražili milijun dolara. Kasnije su sve osobe puštene na slobodu, no nije poznato je li otkupnina plaćena.

Na Haitiju se nalaze i dvije hrvatske redovnice, s. Ana Uložnik i sestra Liberija Filipović koje su o teškom stanju u ovoj karipskoj državi detaljno progovorile i za naš portal.

One su u travnju ove godine, u pismu javnosti, poručile kako su otmice zbog zarade sve češće te da bande više i ne biraju žrtve.

“Među otetim osobama su bile osobe raznih staleža i funkcija… U posljednje vrijeme više nije ni bilo bitno tko si… nego, ako si se našao na putu, a bande tuda prolazile, bio si njihov plijen… Tako je među otetima završila i djevojka koja je inače prodavala kikiriki da bi se školovala… Izašla je iz škole, našla se na cesti kojom su prolazili i nju su oteli.”

Haiti, karipska država koja zauzima otprilike trećinu otoka Hispaniole, već je neko vrijeme poprište rastućeg nasilja i siromaštva, potpomognutog prirodnim tragedijama, a katolički biskupi takvo su stanje usporedili s “padom u pakao“.

Podsjećamo, uz već spomenuti porast otmica, zemlja je u posljednjih nekoliko mjeseci svjedočila atentatu na predsjednikauličnim ubojstvima te potresu koje je odnio više od 2200 života.

Objavljeno: 20. listopada 2021.