Papa Franjo uputio je jučer izraze sućuti zbog ubojstva predsjednika Haitija.

“Čuvši vijest o groznom atentatu na nj. e. gosp. Jovenela Moïsea, predsjednika Haitija, njegova svetost papa Franjo izražava sućut haićanskom narodu i njegovoj supruzi, koja je također teško ranjena, čiji život preporučuje Bogu”, stoji u telegramu čiji je sadržaj objavio Tiskovni ured Svete Stolice, a prenio portal Nedjelja.

“Moleći Milosrdnog Oca za pokoj duše preminulog, Sveti Otac izražava svoju tugu i osuđuje sve oblike nasilja kao sredstva za rješavanje kriza i sukoba. Dragom haićanskom narodu želi budućnost bratske sloge, solidarnosti i prosperiteta. Kao zalog utjehe zaziva obilje božanskih blagoslova na Haiti i sve njegove stanovnike”, piše u poruci.

Podsjećamo, u srijedu je naoružana skupina upala u privatnu rezidenciju haićanskog predsjednika te hicima iz vatrenog oružja ubila Moïsea i ranila njegovu suprugu.

Haićanska policija tvrdi kako su napad izveli strani državljani, točnije grupa od 26 osoba od kojih su većina državljani Kolumbije dok su dvoje Amerikanci haićanskog podrijetla.

Kako javlja BBC, osam osumnjičenika je u bijegu, a 17 ih je uhićeno. Ostali su ubijeni tijekom razmjene vatre sa snagama reda.

Inače, stanje na Haitiju već je duže vremena kaotično, a najveće posljedice osjećaju se na polju ekonomije i sigurnosti. Tako je u travnju ove godine zloglasna banda “400 Mawozootela petoricu svećenika, dvije redovnice te tri laika. Među otetima su bili i francuski državljani zbog čega je cijeli slučaj dobio veliku međunarodnu pozornost. Na kraju su svi oteti pušteni, no mnogi drugi nisu takve sreće.

Otmice zbog zarade sve su češće, a bande više niti ne biraju žrtve.

“Među kidnapiranim osobama su bile osobe raznih staleža i funkcija… u posljednje vrijeme više nije niti bilo bitno tko si… nego, ako si se našao na putu, a bande tuda prolazile, bio si njihov plijen… tako je među kidnapiranima završila i djevojka koja je inače prodavala kikiriki da bi se školovala… izašla je iz škole, našla se na cesti kojom su prolazili i nju su kidnapirali”, stoji u pismu koje su nakon otmice službenika Katoličke Crkve objavile s. Ana Uložnik i sestra Liberija Filipović – misionarke na Haitiju.

Situaciju su dodatno opisale u razgovoru za naš portal.

“Ako usporedimo 2014. i danas, činjenica je da je siromaštvo u porastu, a isto vrijedi i za političku te sigurnosnu krizu. Prije se nesigurna zona svodila “samo” na jedno mjesto, kvart Cite Soleil u Port-au-Princeu, koji ste trebali izbjegavati. U zadnje se vrijeme povećao broj nasilja u glavnom gradu i time je cijeli Port-au-Prince postao nesiguran. Također, prije nekoliko mjeseci preko noći je naglo pao dolar (prepolovio se, a cijene ostale iste), što je mnoge obitelji i institucije koje žive od međunarodne pomoći ostavilo bez značajnih sredstava”, rekla je sestra Ana, dodavši kako je brigu o narodu preuzela Crkva.

“Crkva je preuzela gotovo potpunu brigu o narodu, ne samo na duhovnom planu nego i na socijalnom, prosvjetnom, zdravstvenom… Župe, redovničke zajednice i misionari imaju mnoge vrtiće, škole, bolnice, ambulante, sirotišta, pučke kuhinje, azile (kuće za siromahe) i staračke domove kroz koje nastoje pomoći svome narodu. Na Haitiju ima samo deset posto državnih škola, tako da je velik broj privatnih škola, bolnica i drugih institucija. Crkva je pritom ta koja daje najveći doprinos i pomoć. Recimo, naše mjesto nalazi se na obali, a iza njega su planinski predjeli s brojnim zaseocima. U neka mjesta dolaze samo svećenici i redovnice, a društvene institucije uopće nisu prisutne, tako da im je Crkva često glavni orijentir u životu, mjesto gdje primaju cjelokupni odgoj i formaciju kroz organizirane seminare i druge aktivnosti.”

Crkveni službenici su inače bili poprilično kritični prema vladanju predsjednika Jovenela Moïsea. Tako je Konferencija haićanskih redovnika i redovnica u ožujku optužila Moïsea da je odgovoran za “pad u pakao” haićanskog društva.

Također, u raspravi o trajanju predsjedničkog mandata koja se vodila između Moïseovih pristaša i protivnika, Crkva se priklonila većini tamošnjih pravnika i civilnih organizacija koji su tvrdili da je Moïse trebao odstupiti još u veljači ove godine.

Umjesto toga ubijeni predsjednik najavio je referendum o novom ustavu koji je predsjedničkoj funkciji trebao dati veće ovlasti.