NASTAVAK KRIZE NA HAITIJU

Svećenik pobjegao otmičarima na Haitiju: ‘Nije se bojao jer se molio sv. Anti…’

Otac Antoine Macaire bio je zatočen 10 dana tijekom kojih je samo četiri puta dobio hranu i nešto vode. U noći kad je pobjegao trčao je više od četiri sata do župe u kojoj je pronašao utočište...

Tino Krvavica
Antoine Macaire Christian Noah/Foto: Delegacija klaretinskih misionara na Antilima via Catholic News Agency

Antoine Macaire Christian Noah/Foto: Delegacija klaretinskih misionara na Antilima via Catholic News Agency

Otac Antoine Macaire Christian Noah (33), svećenik Sinova Bezgrješnoga Srca Marijina poznatijih i kao klaretinci, uspio je neozlijeđen pobjeći otmičarima koji su ga nekoliko dana držali u zatočeništvu na Haitiju, javlja Catholic News Agency.

Informaciju je za španjolsko izdanje spomenutog medija potvrdio o. Fausto Cruz Rosa, viši poglavar Delegacije klaretinskih misionara na Antilima, istaknuvši da je Macaire “bio otet te 10 dana držan u izolaciji u napuštenoj kući u predgrađu Port-au-Princea”, haićanskog glavnog grada.

“Desetog dana, kad su [otmičari] otišli, uspio je pobjeći. Kriminalci su redovito noću izlazili te ga ostavljali zaključanog u jednoj od kuća koje bande obično zaposjednu na Haitiju”, dodao je poglavar.

O. Macaire inače dolazi iz Kameruna, a za svećenika je zaređen prije manje od dvije godine. Otet je 7. veljače tijekom putovanja u misionarsku zajednicu u Casaleu, udaljenu tridesetak kilometara od glavnog grada.

Pretpostavlja se da je upravo to što se radi o stranom državljaninu bio motiv otmičarima koji su na cesti presreli autobus kojim je putovao.

“Čini se da su ga oteli samo zato što je stranac. To je strategija kojom se uvijek koriste”, poručio je o. Rosa.

Kamerunski svećenik uspio je pobjeći oko 1 ujutro tako što je napravio rupu u stropu sobe u koju su ga zatočili.

“Trčao je puno, do 5:30 ujutro, kada je dospio u obližnji grad Cabaret. Tamo ga je primio poznati župni svećenik. Ostao je nekoliko dana dok ga nismo uspjeli prevesti na otok Gonave, potom u glavni grad te na kraju do aerodroma.”

Viši poglavar istaknuo je kako se afrički svećenik “nije bojao jer se molio svom svecu zaštitniku, sv. Anti”, kao i sv. Antunu Mariji Claretu i Bezgrješnom Srcu Marijinu.

“On je čovjek duboke molitve, vrlo duhovan i vrlo iskren. Otmičari su bili iznenađeni koliko je uspio izdržati jer su mu u deset dana samo četiri puta dali hrane i nešto vode.”

O. Rosa zahvalio je na “molitvama cijelog svijeta” te je siguran kako je “Bog doista intervenirao” da svećenik pobjegne neozlijeđen. Dodao je i kako se o. Antoine Macaire “želi što prije vratiti na Haiti”, ali iz reda su preporučili da neko vrijeme ne boravi u zemlji.

Dugogodišnja kriza

Podsjećamo, Haiti se već nekoliko godina nalazi u velikoj političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj krizi.

Od srpnja 2021. i ubojstva predsjednika Jovenela Moïsea zemlja je bez čelne političke figure, a novi izbori još nisu održani. Situaciju su iskoristile bande koje praktički kontroliraju dijelove Haitija.

Dvije hrvatske redovnice koje već godinama djeluju u zemlji, s. Ana Uložnik i s. Liberija Filipović, svojevremeno su za naš portal potvrdile kako se “djelovanje bandi promijenilo”.

“Nekada su ciljano otimale pojedine ljude, a danas žrtva otmice može postati bilo tko”, rekle su u razgovoru, navevši pritom primjer “djevojke koja je prodavala kikiriki da bi se školovala”.

“Oteli su je na ulici nakon što je izašla iz škole. Jednostavno se u tom trenutku našla na mjestu gdje su prolazili otmičari.”

Osim sigurnosne krize – popraćene i ubojstvima svećenika na ulici te otmicama vjernika, klerika i redovnica – Haiti je 2021. pretrpio i veliki potres koji je uzeo više od 2200 ljudskih života.

Objavljeno: 6. ožujka 2023.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.