I posljednjih šest otetih katolika na Haitiju pušteno je na slobodu.

11. travnja otmičari su pustili troje otetih, zadržavajući tri svećenika i jednog laika s Haitija te jednoga svećenika i redovnicu iz Francuske.

Banda koja ih je otela, a djeluje pod nazivom “400 Mawozo”, zahtijevala je milijun dolara otkupnine. Zasad nije poznato je li otkupnina plaćena dijelom ili u cijelosti.

Otmica svećenika i vjernika izazvala je zgražanje haićanske javnosti. Kako smo već pisali, Katolička Crkva otvoreno je kritizirala nedjelovanje vlasti te je od 21. do 23. travnja zatvorila sve ustanove pod svojom ingerencijom, osim crkvi i bolnica.

Haićanske vlasti posljednjih su mjeseci na udaru sve glasnijih kritika zbog rastućeg nasilja u zemlji, a među kritičarima prominentno mjesto ima upravo Crkva.

Tako su povodom otmice iz nadbiskupije Port-au-Prince poručili kako je nasilje bandi dosegnulo “bespresedanske” razine te da “vlast, koja ne čini ništa kako bi riješila ovu krizu, također nije izuzeta od sumnje”.

“Već neko vrijeme, svjedočimo padu u pakao haićanskoga društva”, istaknuto je u priopćenju.

Mjera zatvaranja crkava i javni pritisak poktaknuli su predsjednika Jovenela Moisea na objavu preslagivanja vlade, koju je još ranije, dva dana nakon same otmice, napustio premijer.

Francuska misionarska zajednica Svećeničko društvo Saint Jacquesa obznanila je kako su žrtve “neozlijeđene”, zahvaljujući usput veleposlanicima Francuske i SAD-a na “njihovu diskretnom i učinkovitom diplomatskom doprinosu”.

Nadbiskup Port-au-Princea, glavnoga grada Haitija, Max Leroy Mésidor izrazio je radost puštanjem otetih prelata na slobodu, no napomenuo je kako će “naše zadovoljstvo biti veće kada vidimo da živimo u državi gdje otmice ne postoje. Naše zadovoljstvo bit će veće kada budemo živjeli u zemlji gdje se svi mogu kretati gdje žele, kad žele, poštujući zakon”.

Haiti ima oko 10 milijuna stanovnika, od kojih 70 posto živi ispod granice siromaštva. Jedna je od najsiromašnijih država na kontinentu te ima velikih problema s iseljavanjem stanovništva.

Proteklih mjeseci Crkva i haitijski biskupi upozoravaju na teško stanje, a papa Franjo uputio im je riječi ohrabrenja tijekom uskrsnog Angelusa.

*Članak je naknadno ispravljen i nadopunjen novim informacijama.