Članovi sotonističke organizacije Sotonski hram tužit će vladu američke savezne države Missouri sa željom da sruše tamošnje pro-life zakone jer krše njihovu “religijsku slobodu”.

Premda je pobačaj u SAD-u legaliziran ustavnim amandmanom kojeg može poništiti samo odluka Vrhovnog suda, mnoge savezne države uvele su pravne regulacije kojima se pokušava smanjiti stopa abortusa.

Tako zakonodavstvo Missourija predviđa trodnevno razdoblje čekanja prije pobačaja te obvezuje liječnika koji vrši zahvat da trudnici ponudi ultrazvuk djeteta. Također svaka klinika za pobačaje dužna je distribuirati knjižicu tamošnjeg Odjela za zdravstvo u kojoj između ostalog piše kako “ljudski život počinje začećem”, te “pobačaj će prekinuti život zasebnog, jedinstvenog, živog ljudskog bića”, piše Catholic News Agency.

Navedene odredbe zasmetale su članovima Sotonskog hrama, organizacije kojoj je nepovredivost ljudskog tijela jedna od temeljnih doktrina zbog čega se protive svakom ograničenju pobačaja kao napadu na njihovu religijsku slobodu.

Tužbu je podnijela ženska osoba i to pod pseudonimom Mary Doe, zbog straha od osobnih napada. Doe kao razlog tužbe navodi da je žensko tijelo “nepovredivo te isključivi subjekt njezine vlastite volje” te da zdravstvene odluke donosi na temelju “najboljih znanstvenih spoznaja svijeta”. Također nadodaje kako je zametak ljudsko tkivo i dio njezina tijela o kojem isključivo ona ima pravo donijeti odluku.

Njezin odvjetnik W. James MacNaughton izjavio je kako je religija središte pitanja abortusa. “Činiš li ubojstvo kad ideš na pobačaj? To je religijsko pitanje.”

“To je temeljni princip naše kulture i zemlje da sami biramo što ćemo vjerovati na temelju naših religijskih uvjerenja”, poručio je MacNaughton na sudu.

S druge strane državni odvjetnik John Sauer smatra kako se zakoni o zaštiti religijskih sloboda ne mogu primijeniti na ovo pitanje, istaknuvši kako oni služe jedino da bi se uklonile prepreke koje onemogućavaju prakticiranju nečije religije ili tjeraju osobu da čini stvari suprotne svojoj vjeri.

Organizacija Sotonski hram postala je “poznata” nakon što je 2014. pokušala na Harvardu organizirati “crnu misu” na kojoj je trebala biti korištena posvećena hostija ukradena samo za tu priliku. Nakon žestokih prosvjeda i molitvenih okupljanja skup je otkazan.

Članovi Sotonskog hrama ističu kako ne vjeruju u doslovno postojanje Sotone već ga koriste kao simbol “vječne pobune” protiv nametnutih autoriteta i društvenih normi. Jedan od njihovih osnivača izjavio je kako je njihova temeljna zadaća, između ostalog, “povratak i očuvanje vrijednosti prosvjetiteljstva”.

Tino Krvavica | Bitno.net