Otkada sam postala majkom, zaista nastojim uključiti krunicu u naš svakodnevni obiteljski život. Velika mi je utjeha pomisao da moji dječaci imaju to oružje koje će im uvijek pomagati, u svakoj krizi i u svim okolnostima. No sigurna sam da svatko tko je ikada pokušao moliti obiteljsku krunicu s malom djecom zna kako to može biti veoma nezgodno. Naravno da svi znamo da su milosti dobivene uz molitvu krunice obilate, no to je više poput onih milosti koje dobijete na hodočašću na kojem vam pobjegne avion, izgubite prtljagu, dobijete žuljeve, čitav prvi dan hodočašća provedete iscrpljeni i povraćajući, a ostatak s cimerom s kojim se ne slažete, a manje poput milosti koje dobijete na duhovnoj obnovi gdje imate vlastitu sobu, mnogo vremena za molitvu u tišini, gdje je sve i svatko vedar, smiren i pun poštovanja, i gdje doista osjećate kako vas preplavljuje svetost raja.

Svih ovih godina pokušala sam mnogo stvari kako bih olakšala zajedničko moljenje krunice, ali i stvaranje molitvene rutine (to drugo je kod nas zasigurno uslijedilo nakon prvoga), i podosta su nam pomogle sljedeće stvari:

Pronađite najbolje mjesto i okolnosti

Nakon isprobavanja mnogih drugih načina, otkrila sam da je najbolji način za molitvu obiteljske krunice, a da ne izludim, moliti dok se vozimo u našemu kombiju. To je najbolji savjet koji mogu dati kako bi obiteljska krunica bila izvediva.

Moja djeca imaju unaprijed određena sjedala u kombiju, pažljivo određena kako bi se smanjila mogućnost sukoba. Njihovi sigurnosni pojasevi sprječavaju dosta „zadiranja u tuđe stvari i prostor”. Krajolik kojim prolazimo pruža dobar način skretanja pozornosti (naročito zato što obično idemo poslije večere – za vrijeme naših vožnji u molitvi krunice vidjeli smo prelijepe zalaske sunca), a izlaženje iz kuće pomaže da svi budemo odmorniji (naročito ako smo cijeloga dana bili kod kuće).

Dajte svakome djetetu neku ulogu

Bilo da smo u kombiju ili kod kuće, svako od djece predmoli po jednu deseticu krunice, što im pomaže da ostanu usredotočeni na krunicu, ali je i najbolji način da je nauče moliti. Kako svako dijete naraste do predškolske dobi, ponudim im priliku da predmole po jednu deseticu. Nekima je trebalo malo više vremena da se „uštose”, ali trenutno sva moja djeca osim najmlađega (novorođenčeta) znaju predmoliti deseticu. Kako ih je šestero, svake večeri preskočimo jednoga (idem od najstarijega do najmlađega). Ako nekoga od njih nema, onda predmolimo moj muž ili ja.

Odaberite vrijeme koje vam odgovara i držite ga se

Druga stvar koja mi je doista pomogla da budem sigurna da ne propustimo molitvu krunice jest da ne čekamo dok svatko može biti prisutan (u nekome razumnome razdoblju). U prošlosti je jedan od razloga zbog kojih nekada ne bismo stigli izmoliti krunicu bio taj što bih ja čekala dok se svatko vrati sa svojih različitih večernjih aktivnosti, a to se nije uvijek moglo uklopiti s večerom i svačijim vremenom odlaska na spavanje. Otkako je prošloga mjeseca počela nastava, odredila sam da je vrijeme za krunicu u 17:30, pa tko god tada bio kod kuće. Moj je ideal da molimo zajedno, ali molitva u neidealnim okolnostima (i ne baš savršena molitva) bolja je nego da se ne moli nikako.

U svojoj audijenciji 7. listopada papa Franjo je rekao: „U svojim je ukazanjima Gospa često pozivala na molitvu krunice, naročito kada svijetu prijete velike opasnosti… Čak i danas, u ovo vrijeme pandemije, nužno je držati krunicu u rukama i moliti za sebe, svoje najdraže, i za sve ljude.”

Ako to niste već učinili, pokušajte krunicu uklopiti u svoju svakodnevnu rutinu! (Upute za molitvu krunice možete pronaći na poveznici: Kako ispravno moliti krunicu.)

Voljela bih znati koji su vaši savjeti za molitvu krunice s malom djecom!

Kate Towne | Catholic Mom

Prijevod: Ana Naletilić