MUČENICI DANAŠNJICE

Pronađena tijela pogubljenih koptskih kršćana

Dvije i pol godine nakon pogubljenja, pronađena su tijela koptskih mučenika…

Tijela ubijenih koptskih kršćana, koji su početkom 2015. godine stradali od ruke islamističkih terorista, pronađena su na obalnom području libijskog grada Sirte. Informaciju je službeno objavilo libijsko državno tužiteljstvo, a potom potvrdile i egipatske vlasti.

Kako prenose mediji, detalje o mjestu pokopa 21 egipatskog Kopta otkrio je jedan od uhićenih islamista koji je svjedočio pogubljenju. Tijela obezglavljenih mučenika pronađena su obučena u narančastu odjeću s rukama vezanim na leđima, a pokraj tijela nalazile su se odrubljene glave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest je odmah odjeknula među koptskim kršćanima i obiteljima stradalih koji s nestrpljenjem čekaju prijenos posmrtnih ostataka svoje kršćanske braće, te njihov dostojanstven pokop.

Podsjetimo kako je egipatski sud nedavno osudio na smrt sedmoricu terorista, među kojima su bili i ubojice koptskih kršćana. Ubijeni Kopti bili su stanovnici siromašnih kršćanskih sela u Egiptu koji su došli raditi u Libiju i tako prehraniti svoje obitelji. Najstariji ubijeni Kopt zvao se Majid Suayman Shihata, imao je 40 godina i radio je kao vozač, a u Libiju je došao kako bi financirao školovanje svoje troje djece.

“Govorili su samo: ‘Isuse, pomozi mi’. Ubijeni su jedino zbog toga što su kršćani. Krv naše braće kršćana svjedočanstvo je koje vapi. Bilo da su katolici, pravoslavci, kopti ili luterani – nije važno: kršćani su! I krv je jednaka. Krv ispovijeda Krista. Mučenika ima među svim kršćanima”, kazao je papa Franjo doznavši za pogubljenje koptskih kršćana.

Sinod Koptske pravoslavne Crkve na čelu s patrijarhom aleksandrijskim i koptskim papom Teodorom nedavno je odredio 15. veljače kao spomendan mučenika današnjice, upravo jer su na taj dan u Libiji pogubljeni koptski kršćani.

Koptski kršćani čine 10% egipatskog stanovništva i najveća su kršćanska zajednica na Bliskom istoku. Nažalost, posljednjih godina mnogi od njih suočeni su s napadima islamista, osobito u manjim sredinama. U posljednjih godinu dana oko stotinu koptskih kršćana ubijeno u krvavim bombaškim napadima na njihove crkve.

Koptski mučenici, molite za nas!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net


Objavljeno: 7. listopada 2017.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi