Tijela ubijenih koptskih kršćana, koji su početkom 2015. godine stradali od ruke islamističkih terorista, pronađena su na obalnom području libijskog grada Sirte. Informaciju je službeno objavilo libijsko državno tužiteljstvo, a potom potvrdile i egipatske vlasti.

Kako prenose mediji, detalje o mjestu pokopa 21 egipatskog Kopta otkrio je jedan od uhićenih islamista koji je svjedočio pogubljenju. Tijela obezglavljenih mučenika pronađena su obučena u narančastu odjeću s rukama vezanim na leđima, a pokraj tijela nalazile su se odrubljene glave.

Vijest je odmah odjeknula među koptskim kršćanima i obiteljima stradalih koji s nestrpljenjem čekaju prijenos posmrtnih ostataka svoje kršćanske braće, te njihov dostojanstven pokop.

Podsjetimo kako je egipatski sud nedavno osudio na smrt sedmoricu terorista, među kojima su bili i ubojice koptskih kršćana. Ubijeni Kopti bili su stanovnici siromašnih kršćanskih sela u Egiptu koji su došli raditi u Libiju i tako prehraniti svoje obitelji. Najstariji ubijeni Kopt zvao se Majid Suayman Shihata, imao je 40 godina i radio je kao vozač, a u Libiju je došao kako bi financirao školovanje svoje troje djece.

“Govorili su samo: ‘Isuse, pomozi mi’. Ubijeni su jedino zbog toga što su kršćani. Krv naše braće kršćana svjedočanstvo je koje vapi. Bilo da su katolici, pravoslavci, kopti ili luterani – nije važno: kršćani su! I krv je jednaka. Krv ispovijeda Krista. Mučenika ima među svim kršćanima”, kazao je papa Franjo doznavši za pogubljenje koptskih kršćana.

Sinod Koptske pravoslavne Crkve na čelu s patrijarhom aleksandrijskim i koptskim papom Teodorom nedavno je odredio 15. veljače kao spomendan mučenika današnjice, upravo jer su na taj dan u Libiji pogubljeni koptski kršćani.

Koptski kršćani čine 10% egipatskog stanovništva i najveća su kršćanska zajednica na Bliskom istoku. Nažalost, posljednjih godina mnogi od njih suočeni su s napadima islamista, osobito u manjim sredinama. U posljednjih godinu dana oko stotinu koptskih kršćana ubijeno u krvavim bombaškim napadima na njihove crkve.

Koptski mučenici, molite za nas!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net