Krv današnjih mučenika – kršćana koje se ubija samo zbog njihove vjere – ispovijeda Krista, bili oni katolici, pravoslavci, kopti ili luterani – rekao je jučer Sveti Otac osvrćući se na nedavno obezglavljenu skupinu otetih Kopta u Libiji.

Papa je ovo izrekao na audijenciji s predstavnicima Škotske reformirane crkve, a pri koncu susreta izrekao je ove riječi:

“Dopustite mi izraziti duboku žalost. Danas sam pročitao o pogubljenju koptskih kršćana. Govorili su samo: ‘Isuse, pomozi mi’. Ubijeni su jedino zbog toga što su kršćani. Krv naše braće kršćana svjedočanstvo je koje vapi. Bilo da su katolici, pravoslavci, kopti ili luterani – nije važno: kršćani su! I krv je jednaka. Krv ispovijeda Krista. Mučenika ima među svim kršćanima – kazao je papa Franjo, podsjećajući još jednom na važnost „ekumenizma krvi“.

Zbog masakra 21 egipatskog Kopta, koje su džihadisti takozvane Islamske države ubili u Libiji, aleksandrijski patrijarh Kopta katolika Ibrahim Isaac Sidrak „izrazio je sućut obiteljima mučenika, koji su radi vjere žrtvovali živote, a istodobno je zahvalio predsjedniku Egipta Abdelu Fattahu al Sisiju i svim ustanovama Egipatske vlade na brzom odgovoru teroristima“.

U izjavi za agenciju Fides, primas Koptske katoličke Crkve poziva da se na tragičnu smrt braće Kopta gleda očima vjere, a značajnom smatra činjenicu da se u cijeloj zemlji osjeća jedinstvena reakcija na krvoločno barbarstvo džihadista.

Ovaj tragični događaj – kako je za agenciju Fides rekao otac Hani Bakhoum Kiroulos, tajnik koptskoga katoličkog patrijarhata – ujedinjuje zemlju, kršćane i muslimane. Ako su mislili da će nas podijeliti, onda im je propao plan – ustvrdio je otac Hani.

Muslimansko sveučilište Al Azhar u Kairu odmah je vrlo oštro osudilo „barbarsko djelo“, koje nema ništa zajedničkog s bilo kojom religijom niti s ljudskim vrijednostima. I egipatsko je vojno zrakoplovstvo odmah napalo postaje takozvane Islamske države u Libiji, a to je znak da Vlada i egipatski građani misle isto, te da se Egipat osjeća pogođenim od krvoločnog terorističkog ludila. Zbog smaknuća 21 Kopta, Egipatsko je predsjedništvo proglasilo sedmodnevnu nacionalnu žalost.

Ubijeni Kopti bili su stanovnici siromašnih kršćanskih sela u Egiptu koji su došli raditi u Libiju i tako prehraniti svoje obitelji. Kako je izvijestio BBC, 13 ubijenih kršćana su iz sela Al-Our, a ostali su iz sela Al-Jibali i drugih naselja.

Najstariji ubijeni Kopt zvao se Majid Suayman Shihata, imao je 40 godina i radio je kao vozač, a u Libiju je došao kako bi financirao školovanje svoje troje djece.

BBC je prenio i podatke o Abanubu Ayyadu Atiyyahu, 22-godišnjaku koji je nedavno završio trgovačku školu, a u Libiju je došao kako bi pomogao obitelji i uštedio za svoje vjenčanje.

24-godišnji Luqa Najati oženio se prošle godine, a dok je radio u Libiji njegova žena je rodila kćer koju njezin otac nikada neće vidjeti.

Svi kršćani oteti su tijekom prosinca i siječnja u gradu Sirtu u istočnoj Libiji, koji je sada pod nadzorom islamističkih skupina. U nedjelju se na internetu pojavio video u kojem su ih islamisti odveli do obale, a tamo ih pogubili odsijecanjem glave.

Ovo su imena koptskih mučenika:

Milad Makin Zaki

Abanub Ayyad Atiyah

Majid Sulayman Shihatah

Yusuf Shukri Yunan

Carlos Bushra Fawzi

Bishoy Astafnus Kamil

i njegov brat

Suma’ili Astafnus Kamil

Malak Ibrahim Sanyut

Tawadaros Yusuf Tawadaros

Jirjis Milad Sanyut

Mina Sayyid Aziz

Hani Abd-al-Masih Salib

Bishoy Adil Khalaf

Samuel Alham Wilson

Izzat Bushra Nasif

Luqa Najati Wanis

Isam Bidar Samir

Malak Farraj Abram

Samih Salah Faruq

Jabir Munir Adli

IKA/RV/G. An. | Bitno.net