egipat ubojice kopta osuđeni na smrt ubijeni kopti

Egipatski sud osudio je na smrt sedmoricu terorista, članova Islamske države, među kojima su i ubojice koptskih kršćana kojima su 2015. pred kamerama odrubljene glave.

Prije izvršenja, presuda treba biti dostavljena velikom muftiji, službenom tumaču islamskog zakona, koji ju može potvrditi ili odbaciti. Ipak, njegova odluka zakonski ne obvezuje.

Kako javlja AFP, a prenosi agencija AINA, od sedmorice osuđenih nije poznat točan broj onih koji su direktno sudjelovali u ubojstvu Kopta.

Trojica optuženika osuđena su u odsustvu.

Radi se o širem procesu koji okuplja ukupno dvadeset optuženika, članova ISIL-ove ćelije u gradu Mersa Matruhu. Sudske odluke za preostalih trinaest bit će donesene 25. studenog.

Prema sudskom priopćenju, optuženi islamisti trenirani su u ISIL-ovim kampovima u Libiji i Siriji, gdje su pripremani za daljnje operacije.

Upravo su u Libiji islamisti, među kojima i neki od osuđenika, ubili dvadeset i jednog koptskog kršćanina, odrubivši im glavu pred kamerama. Videosnimka naslova “Poruka narodu križa, potpisana krvlju”, zgrozila je svijet koji se solidarizirao s tamošnjim kršćanskim stanovništvo koje čini oko 9% ukupne populacije Egipta.

Ubijeni Kopti bili su stanovnici siromašnih kršćanskih sela u Egiptu koji su došli raditi u Libiju i tako prehraniti svoje obitelji. Kako je izvijestio BBC, 13 ubijenih kršćana su iz sela Al-Our, a ostali su iz sela Al-Jibali i drugih naselja.

Najstariji ubijeni Kopt zvao se Majid Suayman Shihata, imao je 40 godina i radio je kao vozač, a u Libiju je došao kako bi financirao školovanje svoje troje djece.

Zbog ekonomske krize u Egiptu, velik broj Kopta odlazi u Libiju u potrazi za poslom, unatoč protukršćanskom raspoloženju.

Osim tragedije, svijet je obišlo i svjedočanstvo vjere članova obitelji ubijenih od kojih su mnogi oprostili ubojicama, a neki i javno molili za spasenje njihovih duša.

Premda su Kopti autohtoni stanovnici Egipta, posljednjih godina sve su izloženiji napadima u toj arapskoj zemlji. Tako je samo u posljednjih godinu dana, oko stotinu koptskih kršćana ubijeno u bombaškim napadima na njihove crkve.

Papa Franjo boravio je u Egiptu krajem travnja ove godine, susrevši se s predstavnicima Koptske pravoslavne Crkve.

Tino Krvavica | Bitno.net