Australski mediji javljaju kako je u utorak navečer u Rimu u dobi od 81 godine preminuo kardinal George Pell. Prema pisanju Daily Telegrapha, Pell je preminuo od posljedica komplikacija nastalih tijekom operacije zamjene kuka.

Kardinal Pell rođen je 1941. godine u gradu Ballaratu, a za svećenika je zaređen 1966. godine. Kao nadbiskup Melbournea služio je od 1996. do 2001. godine te kao nadbiskup Sydneya od 2001. do 2014. godine.

Godine 2013. papa Franjo ga je imenovao u kardinalsko vijeće te postavio na čelo Tajništva za ekonomiju, gdje se Pell – želeći učiniti vatikanske financije transparentnijima – suočio s mnogim otporima, koje neki dovode u vezu i s naposljetku odbačenim optužbama za seksualno zlostavljanje dječaka.

Pell je osuđen u prosincu 2018. po pet točaka optužnice za zlostavljanje dvojice 13-godišnjaka u sakristiji i na hodniku katedrale sv. Patrika u Melbourneu, sredinom devedesetih. U zatvoru je proveo više od 400 dana, prije nego što je Visoki australski sud srušio osuđujuću presudu i oslobodio australskog kardinala.

“Bio sam potpuno uvjeren da se moje male patnje mogu ponuditi, uz Kristovu patnju, za dobro cijele Crkve”, objasnio je. “Znao sam da sam nevin. Znao sam logički i forenzički da imam jak slučaj i da ću biti slobodan”, rekao je Pell, prisjećajući se zatvorskih dana, nakon oslobađajuće presude.

Kardinal Pell osigurao je snažno i jasno vodstvo unutar Katoličke crkve u Australiji, istaknuo je predsjednik Australske biskupske konferencije, nadbiskup Timothy Costelloe.

“Utjecaj kardinala Pella na život Crkve u Australiji i diljem svijeta osjećat će se još mnogo godina. Dok ga se sjećamo i razmišljamo o njegovoj ostavštini, pozivam sve katolike i druge ljude dobre volje da se pridruže molitvi za kardinala Pella, čovjeka duboke i postojane vjere, i za pokoj njegove duše”, zaključuje Costelloe u izjavi Australske biskupske konferencije.