Australski kardinal George Pell ponovno je progovorio o svojemu pokušaju reforme financija u Vatikanu iz razdoblja kada je bio čelnikom Tajništva za ekonomiju. Danas ističe kako je podcijenio one koji su se opirali njegovim odlukama, piše Crux.

“Podcijenio sam umješnost i fleksibilnost protivnika reforme”, rekao je Pell na webinaru Papinskog sveučilišta Svetoga Križa u Rimu. “Nije im se sviđala promjena, nisu razumjeli ono što sam predlagao”.

Postojala je i “oporba među ljudima povezanima s korupcijom”, dodao je Pell, ipak ne odajući imena.

Na pitanje bi li, u retrospektivi, drukčije pristupio, Pell je rekao kako vjeruje da “smo počinili veliku pogrešku kada su revizori otpušteni, kao i kada je otpušten Libero Milone”, koji je glavnim revizorom bio od 2015. do 2017. godine.

Iako, tvrdi Pell, nikada nije odobravao te mjere, danas bi ih snažnije pokušao onemogućiti.

2013. godine Pell je imenovan čelnikom novoosnovanog Tajništva za ekonomiju, što ga je učinilo trećim najmoćnijim čovjekom u Vatikanu, odgovornim za reformiranje vatikanskih financija. Odstupio je 2017. godine suočen s optužbom za spolno zlostavljanje dvojice maloljetnika u Australiji 1996. godine.

Unatoč Pellovim opetovanim izjašnjavanjem nevinim, na ponovljenom je suđenju (porota je na prvome bila podijeljena) jednoglasno osuđen na zatvorsku kaznu od šest godina. Pell je u zatvoru proveo 400 dana prije nego što je presudu u travnju 2020. godine oborio australski Visoki sud.

Tijekom svojega mandata u Tajništvu za ekonomiju, Pell je povukao više reformskih poteza, među kojima su bili i sastavljanje bilance, organizacija revizora i pokušaj olabavljivanja stiska Državnog tajništva na značajne udjele vatikanskih novčanih fondova.

Zbog navedenog su nastale trzavice između Pella i Državnog tajništva, a novi zakon pape Franje po kojemu je poništio Pellova nastojanja označio je i njegov poraz. Papa je kasnije preokrenuo tu odluku, nakon skandala sa sumnjivim dogovorom za nekretnine u Londonu ograničivši transakcijsku moć Državnog odvjetništva.

Jedan od Pellovih ranih poteza bio je potpisivanje ugovora s globalnom kompanijom PricewaterhouseCoopers (PwC) za reviziju vatikanskih financija, iz 2014. godine. U tome trenutku, taj potez je pozdravljen kao značajan korak u usklađivanju vatikanskih financija sa svim općeprihvaćenim poslovnim standardima 21. stoljeća.

Međutim, samo dvije godine kasnije, u travnju 2016., reviziju je bez objašnjenja suspendirao tadašnji nadbiskup Angelo Becciu, koji je tada služio kao zamjena (“sostituto”) za Državno tajništvo. Novi ugovor s PwC-om potpisan je u lipnju ove godine, ovaj puta s kompanijom kao izvorištem za vatikansku “kućnu” agenciju za financije.

U novi ugovor, međutim, nije uključena stavka po kojoj bi PwC završio posao za koji su izvorno angažirani.

Becciu, kojega je Pell proglasio svojim glavnim rivalom u pokušajima reforme, i kojega je osumnjičio za upletenost u vlastite probleme sa zakonom, 2018. je imenovan u Kongregaciju za kauze svetaca, da bi prošle godine, suočen s optužbama za financijske malverzacije, odstupio.

Becciu je sada glavni među deset optuženika u nadolazećem velikom suđenju o financijskoj korupciji u Vatikanu, suočavajući se s optužbama za pronevjeru i zloporabu položaja, uvelike u vezi s londonskim slučajem, kojim je rukovodio dok je još bio “sostituto”, a koji je Vatikan koštao oko 225 milijuna dolara.

Na pitanje o statusu sadašnje financijske reforme u Vatikanu, Pell je odgovorio kako vjeruje da se kreće u pravome smjeru. Njegov aktualni nasljednik isusovac je Juan Antonio Guerrero.