Kardinal George Pell, koji je u australskom zatvoru proveo više od godinu dana, ovoga je tjedna progovorio o tome bolnom i nepravednom iskustvu, donosi CNA. „Vrlina kršćanske nade se razlikuje od kršćanskog optimizma. Bez obzira kakve su vaše životne okolnosti, sve će biti dobro. Naš dobar Bog se brine o svemu, iako nam se događaju strašne stvari“, izjavio je 79-godišnji kardinal. Razgovor s kardinalom je snimljen u sklopu konferencije povodom desete obljetnice Instituta Napa, a emitiran je 16. kolovoza.

Bivši nadbiskup Melbournea bio je osuđen na šest godina zatvora zbog navodnog zlostavljanja dvojice maloljetnika 1996. godine, prije nego što ga je Visoki australski sud jednoglasno oslobodio optužbi. U međuvremenu je kardinal Pell proveo 13 mjeseci iza rešetaka, deset mjeseci u zatvoru u Melbourneu i tri u zatvoru u Barwonu.

Nakon oslobađajuće presude je izjavio: “Cijelo sam vrijeme isticao svoju nevinost, trpeći pritom ozbiljnu nepravdu. To je ispravljeno današnjom jednoglasnom odlukom Visokog suda. Radujem se detaljnom čitanju presude i obrazloženja odluke. Ništa ne zamjeram svom optužitelju. Ne želim da moje oslobađanje nadoda još boli i gorčine koju mnogi osjećaju.”

O podršci sa svih strana svijeta

Kardinal Pell je izjavio kako je u zatvoru primio oko četiri tisuće pisama. Na rijetka je stigao odgovoriti. Priznaje kako se ipak potrudio pisati bivšim zatvorenicima. Brojni podupiratelji su mu pisali iz Amerike. Mnogi od njih su ga tražili da za njih moli. Međutim, kardinal bi u normalnim okolnostima za te ljude služio svete mise, ali budući da mu je to bilo zabranjeno, za njih je molio.

O zatvorskom dnevniku

Tijekom boravka u zatvoru je svakoga dana napisao tri stranice zatvorskog dnevnika. U početku je vjerovao kako će se u zatvoru zadržati oko tri mjeseca, ali se njegov boravak produžio na 13 mjeseci. Izjavio je kako je vođenje dnevnika predstavljalo “dobru terapiju”, ali i kako se nada da će njegovi zapisi pomoći drugima, koji bi ih uskoro mogli čitati. Naime, izdavačka kuće Ignatius Press najavila je kako će u proljeće 2021. godine objaviti ili skraćenu verziju dnevnika, koji iznosi oko tisuću stranica, ili pak samo prvi svezak punog teksta.

O Sinodi o Amazoniji

U razgovoru je objasnio kako je pratio zbivanja u svijetu jer je tri puta tjedno primao novine i svakodnevno pratio televizijske vijesti. Pomno je pratio zbivanja oko Brexita, ali i Sinodu o Amazoniji, koja se u Vatikanu održala tijekom listopada 2019. godine. Priznao je kako je „imao određene sumnje oko sinode, ali rezultati nisu bili tako loši“.

O financijskim skandalima u Vatikanu

Kardinal Pell je iz zatvora pratio sve vijesti vezane uz financijske skandale u Vatikanu, koji se odnose na problematičan ugovor o kupovini bolnice u Italiji te investiranje u kompleks luksuznih apartmana u Londonu. Podsjetimo, papa Franjo je kardinala Pella imenovao kao prvog prefekta Vatikanskog kurijalnog Tajništva za ekonomiju i zadužio ga za upravljanje vatikanskim financijama. Kardinal je ovu poziciju napustio kada je 2017. morao otputovati u Australiju kako bi se suočio s optužbama za seksualno zlostavljanje.

U razgovoru je rekao kako Vatikan već neko vrijeme svake godine gubi novac. Primjerice, Sveta Stolica je 2018. godine imala deficit od 70 milijuna eura u proračunu koji je iznosio 300 milijuna eura.

Pandemija koronavirusom je situaciju dodatno pogoršala. Kardinal je spomenuo snažan pad prihoda koji su Vatikanski muzeji pretrpjeli zbog nedostatka posjetitelja. Dodao je kako Vatikan ipak „nikada neće propasti“. Štoviše, izrazio je optimizam kako će vatikansko Vijeće za ekonomiju, u koje je papa Franjo imenovao 13 novih članova, uključujući i šest žena, biti uspješno u iskorjenjivanju korupcije zauzevši „čvrst stav o osnovnim pitanjima“. „Većina, ako ne i svi prevaranti, dolaze izvan sustava“, dodao je.

O kršćanskoj patnji

Tijekom razgovora je objasnio i kršćanski koncept otkupiteljske patnje, koja mu je bila velika utjeha dok je trpio poniženje te proživljavao tišinu i zatvorsku dosadu. „Bio sam potpuno uvjeren da se moje male o patnje mogu ponuditi, uz Kristovu patnju, za dobro cijele Crkve“, objasnio je. „Znao sam da sam nevin. Znao sam logički i forenzički da imam jak slučaj i da ću biti slobodan. Ali najstariji suci u Viktoriji to u svojem spektakularnom neuspjehu jednostavno nisu mogli vidjeti“.

O pedofiliji u Crkvi

Pell je također izjavio kako je Crkva u mnogim dijelovima svijeta pod ogromnim pritiskom, u Australiji ponajviše, i to od anti-katolicizma. Izjavio je također kako skandali s pedofilijom te zločini koji su počinili pojedinci Crkvi otežavaju naviještanje evanđeoske poruke. „Ne možemo pobjeći od zločina koji su počinjeni. Oni su strašni i prema njima se nismo adekvatno odnosili“, izjavio je.

Više o slučaju kardinala Georga Pella možete pročitati OVDJE.