Kardinal George Pell pušten je na slobodu nakon što je Visoki australski sud srušio presudu za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Presuda je pročitana u Brisbaneu u 10 ujutro po lokalnom vremenu (2 ujutro po srednjoeuropskom vremenu).

Podsjećamo, Pell je osuđen u prosincu 2018. po pet točaka optužnice za zlostavljanje dvojice 13-godišnjaka u sakristiji i na hodniku katedrale sv. Patrika u Melbourneu, sredinom devedesetih. Žalbeni sud savezne države Victorije potvrdio je presudu s dva glasa “za” i jednim “protiv”.

No Visoki sud jednoglasnom je odlukom sedmero sudaca srušio presudu i naredio puštanje kardinala koji je u zatvoru služio šestogodišnju kaznu.

Sud je u odluci istaknuo kako je porota, gledajući razumno i cjelokupni dokazni materijal, morala razmotriti sumnju u Pellovu krivnju s obzirom na svaki pojedini prijestup za koji je optužen.

Drugim riječima, sud je poručio kako nije bilo dovoljno što su porotnici svjedoka smatrali uvjerljivim i iskrenim. Drugi dokazi trebali su njegov iskaz dovesti u pitanje.

To je bila i glavna točka kardinalove obrane koja je isticala činjenicu da je Pell osuđen samo po iskazu jedne osobe, tj. jedne od dvije navodne žrtve (druga je preminula). Njegov pravni tim tvrdio je da zbog brojnih svjedoka i dokaza koji su kazivali suprotno, porota nije mogla prelata smatrati krivim “izvan svake sumnje”, što je Visoki sud potvrdio.

Razlozi za kardinalovu nevinost

Od početka procesa više je puta s različitih strana istaknuto kako postoje dobri razlozi za vjerovanje u kardinalovu nevinost.

Na njegovu stranu stali su brojni svjedoci koji su na suđenju poručili kako je “nemoguće” da se zlostavljanje odigralo u sakristiji i onako kako je optužba opisala. Njihovim iskazima priključile su se i bivše djelatnice katedrale u Melbourneu.

Također, urednik Mercatorneta Michael Cook istaknuo je kako su na suđenju izneseni dokazi da je druga navodna žrtva u slučaju – koja je preminula prije šest godina – više puta negirala da je ikada bila zlostavljana. Cook je citirao riječi Pellova odvjetnika koji je rekao da bi “samo luđak pokušao silovati dvojicu dječaka u sakristiji odmah nakon svečane svete mise”, ustvrdivši da Pell zasigurno nije lud. Pritom je podsjetio i na činjenicu da je upravo Pell 1996. uspostavio programe za pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja, unatoč tome što su se pojedini australski biskupi u to vrijeme tome protivili, savjetujući ga da sačeka s tom odlukom.

Pell o svom optužitelju: Ništa mu ne zamjeram

Prema informacijama, George Pell pušten je iz zatvora Barwon dva i pol sata nakon presude, nakon što je više od 400 dana proveo iza rešetaka.

Nakon puštanja kardinal nije razgovarao s novinarima. Ušao je u crni automobil te je, prema navodima Australske novinske agencije AAP, odvezen u samostan u istočnom dijelu Melbournea. AAP također navodi da su neke ceste bile zatvorene kako bi kardinalov auto i njegova pratnja nesmetano stigli na odredište.

Medijima je pak proslijeđeno njegovo priopćenje u kojem ističe kako “ništa ne zamjera” osobi koja ga je optužila za zlostavljanje.

“Cijelo sam vrijeme isticao svoju nevinost, trpeći pritom ozbiljnu nepravdu. To je ispravljeno današnjom jednoglasnom odlukom Visokog suda. Radujem se detaljnom čitanju presude i obrazloženja odluke”, poručio je George Pell, dodavši:

“Ništa ne zamjeram svom optužitelju. Ne želim da moje oslobađanje nadoda još boli i gorčine koju mnogi osjećaju.”

No suđenje meni nije bio referendum protiv Katoličke Crkve niti referendum o tome kako su se crkvene vlasti u Australiji nosile sa zločinom pedofilije u Crkvi. Poanta je bila jesam li ja počinio ove odvratne zločine, a nisam.”

“Jedini temelj za dugoročno iscjeljenje je istina i jedini temelj za pravdu je istina, jer pravda znači istinu za sve”, istaknuo je kardinal, zahvalivši svima koji su bili uz njega, slali mu poruke podrške i borili se za njegovo puštanje na slobodu.

Na kraju je uputio svoje molitve svima koji su pogođeni trenutnom zdravstvenom krizom te medicinskom osoblju.

Presuda izazvala podijeljene reakcije

Slučaj kardinala Pella polarizirao je javnost od početka. Konačna presuda Visokog suda nije iznimka.

Premijer Scott Morrison iz Liberalne stranke osvrnuo se na sudsku odluku prilikom konferencije za medije na temu pandemije koronavirusa, istaknuvši kako “sama rasprava o ovim temama ponovno izaziva bol” kod žrtava.

“Kada se govori o tim stvarima moje misli uvijek su s njima. No Visoki sud, najviši sud u ovoj zemlji, donio je svoju odluku i ona se mora poštovati.”

Nadbiskup Sydneya, Anthony Fisher, poručio je pak kako današnja odluka “potvrđuje da je presuda bila pogrešna”.

“Drago mi je da će kardinal biti pušten i molim da progon protiv njega, koji nas je i doveo do ove točke, sada prestane.”

Nadbiskup Fisher dodao je kako će se neki “teško nositi s današnjom odlukom”.

“Slučajevi poput ovoga mogu ponovno otvoriti rane onih koji su bili zlostavljani zbog čega se mogu osjećati kao da se i njima sudi. No pravda za žrtve nikad se ne postiže pogrešnom presudom i zatvaranjem.”

Otac preminulog dječaka koji se smatrao drugom navodnom žrtvom kardinala Pella (i koji je, prema izvještajima, pred smrt majci rekao da nije bio seksualno zlostavljan), je u “stanju šoka”, poručili su njegovi pravni zastupnici.

“Naš klijent je trenutno u šoku. Teško mu je shvatiti odluku Visokog suda Australije. Kaže kako više nema povjerenja u pravni sustav naše zemlje.”

Slično priopćenje došlo je i od organizacije Snap koja okuplja žrtve svećeničkog zlostavljanja. Članovi organizacije poručili su kako su “razočarani što je kardinal George Pell uspješno izbjegao presudu za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka te će biti pušten iz zatvora”.

Istaknuli su i svoju podršku za podnositelja tužbe protiv Pella, dodavši kako se nadaju da odluka suda neće “odvratiti druge žrtve da istupe i prijave zlostavljanje”.

Tino Krvavica | Bitno.net