Biskupija Matagalpa objavila je jutros da je nacionalna policija uhitila biskupa Rolanda Álvareza, prenosi katolički portal Pillar.

Prema izvještaju svjedoka, paramilitarni službenici upali su u biskupovu rezidenciju oko 3 sata ujutro de odveli mons. Álvareza na nepoznatu lokaciju u karavani od osam automobila.

Biskup Matagalpe nalazio se zajedno s još petoricom svećenika, dvojicom bogoslova i trojicom laika u kućnom pritvoru još od 5. kolovoza, pod optužni da je “poticao nasilje” u Nikaragvi.

Prema pisanju lokalnih medija, tijekom protekla dva tjedna režim predsjednika vlade Daniela Ortege pokušao je s mons. Álvarezom ispregovarati da zajedno s predstavnicima biskupske konferencije napusti zemlju, ali je on to odbio.

Katolička Crkva već je neko vrijeme na meti vlasti u Nikaragvi, a u posljednja dva mjeseca iz zemlje su protjerane Misionarke ljubavi, te je zatvoreno više katoličkih radijskih i televizijskih postaja u zemlji čemu se mons. Álvarez oštro usprotivio. Osim toga, u zemlji je uhićeno i nekoliko svećenika.

Biskup je iz dvotjednog kućnoga pritvora uživo prenosio svetu misu i molitvu krunice, a kada su na misi slavljenoj u četvrtak gledatelji primijetili da su se svi u biskupijskom dvoru pričestili komadićima jedne hostije postavilo se pitanje koliko još imaju zaliha hostija i hrane.

Ipak, unatoč teškim uvjetima u kojima su se mons. Álvarez i ostali nalazili biskup nikada nije propustio priliku da podijeli riječi utjeheiI nade:

“Evo nas, zahvaljujući Gospodinu, s unutarnjom snagom, vedrog duha i s dubokom radošću koju mogu dati samo vjera i pouzdanja u uskrslog Krista”, kazao je biskup prije zajedničke molitve krunice ovu srijedu.

Uhićenje biskupa Álvareza izazvalo je i prve reakcije. Odvjetnik nevladine organizacije posvećene borbi za ljudska prava u Nikaragvi, Pablo Cuevas osudio je uhićenje kazavši kako ono nije bilo neočekivano.

“Dogodilo se ono što je bilo očito da će se dogoditi, samovoljno i nasilno uhićenje monsinjora Álvareza”, rekao je Cuevas.

Nikaragvanski svećenik Edwin Román koji je protjeran u SAD na svojem je Twitter profilu napisao: “”Moj Bože! Kako strašno, odveli su monsinjora Rolanda Álvareza, sa svećenicima koji su bili s njim.”