Redovnice iz družbe koju je osnovala sv. Majka Terezija napustile su Nikaragvu nakon što je njihovoj organizaciji oduzet pravni status. Lokalni mediji navode da je 18 časnih sestara misionarki ljubavi odvezeno do granice s Kostarikom u autobusu u pratnji dužnosnika za migracije i policije. U Kostariku su prešle pješice, javlja BBC, a prenosi portal Nedjelja.

Njihova je družba jedna od posljednjih zatvorenih u čistkama koje provodi vlast predsjednika Daniela Ortege. Naime, 28. lipnja tamošnji je parlament, gdje su članovi Sandinističke stranke predsjednika Ortege u većini, oduzeo pravni status Misionarkama ljubavi jer “nisu ispoštovale obveze” u vidu prijave porijekla svoje imovine.

Od 2018. u Nikaragvi je zatvoreno više od 200 organizacija. Među njima su i Nikaragvanska jezična akademija, kao i medicinska dobrotvorna organizacija koja pruža operacije za djecu s rascijepljenim nepcem.

Misionarke ljubavi u Nikaragvi su prisutne još od 1988. te su radile s najsiromašnijima od siromašnih, vodile dječje jaslice, dom za zlostavljane i napuštene djevojčice te starački dom.

Inače, Katolička Crkva više je puta podignula glas o kršenjima ljudskih prava u Nikaragvi, a napetosti između nje i vlade Daniela Ortege pojačale su se tijekom vala protuvladinih prosvjeda 2018. kada su svećenici štitili studente.

Također, pomoćni biskup Manague mons. Silvio Báez, morao je 2019. napustiti zemlju nakon što je primio nekoliko prijetnji smrću, a u ožujku 2022., vlada je protjerala i apostolskog nuncija.

Sam predsjednik Ortega prozvao je katoličke svećenike “pučistima” i „đavlima u mantijama“. Ovaj 76-godišnji predsjednik služi svoj četvrti uzastopni mandat nakon pobjede na predsjedničkim izborima 2021. za koje mnogi smatraju da su bili namješteni.