Dok su odnosi između Crkve u Nikaragvi i sandinističkog režima u toj južnoameričkoj zemlji napetiji, policija je uhitila još jednog svećenika – Oscara Danila Benavedeza Tinoca, priopćila je biskupija Siuna u ponedjeljak 15. kolovoza, prenosi Vatican News.

Vlč. Oscar Danilo Benavidez Tinoco nalazi se u pritvoru u glavnom gradu Managui, a razlog uhićenja je nepoznat. Policija ga je uhitila u općini Mulukuku nakon što je slavio večernju misu. Biskupija je kasnije doznala da je nakon toga prebačen u pritvor – navodni centar za mučenje poznat kao „El Chipote“.

Nikaragvanski centar za ljudska prava (Cendih), kako je razlog uhićenja nepoznat, potvrdio je da je župnik Župe Svetoga Duha proizvoljno zatvoren.

U priopćenju biskupije ističe se da je „njegova jedina misija bila i jest naviještati Radosnu vijest o Isusu Kristu, koji je Riječ, Život i Spasenje za sve“. Iz biskupije su također pozvali vjernike na molitvu za svoga svećenika.

Vlč. Benavidez je treći svećenik uhićen u Nikaragvi ove godine i deveti koji se nalazi u pritvoru. Među njima je biskup Matagalpe mons. Roland Álvarez te petorica klerika koji su od 4. kolovoza u kućnom pritvoru zbog optužbi da za provođenje nasilja i destabilizaciju zemlje putem medija i društvenih mreža.

Uz to, nikaragvanska policija zabranila je prošloga tjedna marijansku procesiju u Managui, koja se trebala održati 13. kolovoza u okviru Nacionalnoga marijanskog kongresa i završetka nacionalnog hodočašća Gospi Fatimskoj.

Odnosi između Katoličke Crkve i sandinističke vlade predsjednika Daniela Ortege naglo su narušeni 2018. kada su nikaragvanske vlasti ugušile prosvjede protiv niza kontroverznih reformi sustava socijalne sigurnosti. Unatoč pokušajima posredovanja u krizi, biskupi su naposljetku isključeni iz dijaloga. Odnosi su se dodatno pogoršali nakon kontroverznih izbora 2021. prema kojima je Ortega dobio peti predsjednički mandat, no optužen je za prijevaru i politički progon protukandidata.

Od izbijanja krize, Crkva je bila meta gotovo 200 napada i oskvrnuća, kao i uznemiravanja i zastrašivanja svećenika, a biskupi su proglašeni teroristima. Na zahtjev pape Franje, pomoćni biskup Manague Silvio José Báez morao je napustiti biskupiju nakon što je primio nekoliko prijetnji smrću. Vlasti su u ožujku ove godine protjerale apostolskog nuncija nadbiskupa Waldemara Stanislawa Sommertaga, a početkom srpnja protjerane su i sestre Družbe misionarki ljubavi.

Zabrinutost zbog stanja u Nikaragvi izrazila je i Sveta Stolica. Na Posebnom zasjedanju Organizacije američkih država (OAS) stalni promatrač Svete Stolice mons. Juan Antonio Cruz Serrano pozvao je sve strane da „pronađu putove razumijevanja, temeljene na poštovanju i međusobnom povjerenju, tražeći nadasve zajedničko dobro i mir“.