Papa će intervenirati kako bi spriječio mogućnost šizme u Crkvi zbog njemačkog Sinodalnog puta, smatra australski kardinal George Pell.

“Nema sumnje, Sveti Otac će se oglasiti, morat će se oglasiti, po ovom pitanju kako bi razjasnio i ponovno iznio tradiciju”, kazao je kardinal Pell koji je razgovarao sa zamjenikom urednika Catholic Heralda, dr. Gavinom Ashendenom, u sklopu Heraldova novog podcasta Merely Catholic.

“Imam veliko povjerenje u Petrova nasljednika. Za razliku od pravoslavnih i anglikanskih Crkava, Katolička Crkva ima sredstvo koje je, vjerujemo, postavio Bog: Petra – stijenu”, dodao je Pell.

“Posebna uloga papinstva je zadržati čistoću apostolske tradicije i jedinstvo Crkve oko te tradicije. Zato sam uvjeren da će se Sveti Otac oglasiti.”

Podsjetimo, na trećem plenarnom zasjedanju Sinodalnog puta Katoličke Crkve u Njemačkoj podržani su nacrti dokumenata koji pozivaju na blagoslov homoseksualnih parova, ređenje žena te promjenu crkvenog stava o kontracepciji.

“Po pitanju ženskih svećenika ili homoseksualnih aktivnosti, situacija nije zamagljena i nejasna da bi se moglo birati između više mogućnosti”, komentirao je australski kardinal.

“Stvari su vrlo bazične i vrlo jednostavne. Pozivamo se na Krista, pozivamo se na objavu, na svoju judeokršćansku tradiciju, a ne na sociologiju ili medicinu. Kakvu težinu dajemo Isusovom i apostolskom nauku? To je temeljni izazov pred nama”, rekao je Pell.

Kardinal je također govorio u prilog pisma upućenog Crkvi u Njemačkoj koje je potpisalo preko 85 biskupa diljem svijeta, uključujući i četvoricu kardinala.

Pell, jedan od potpisnika, kazao je kako je riječ o “važnoj inicijativi” kojom se željelo pokazati kako je “velika većina” katoličkih biskupa diljem svijeta stoji uz Tradiciju.

Kazao je i kako europski biskupi koji naginju promjeni katoličkog nauka “idu u krivom smjeru” te “čine lošu situaciju gorom”.

“Temeljni nauk je vrlo, vrlo jasan”, inzistirao je Pell dodajući kako povijest pokazuje kako su pokušaji preuzimanja “nauka svijeta” od strane Crkve uvijek završavali katastrofom.

Sinodalni put je, smatra australski kardinal, u opasnosti da ga preotmu “svijet, tijelo i vrag”.

Podsjetimo, predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Bätzing odgovorio je na spomenuto pismo biskupa iz cijeloga svijeta. Kazao je kako Sinodalni put “nije orijentiran prema kratkotrajnim sociološkim teorijama ili sekularnim ideologijama, nego središnjim izvorima vjere: Svetom pismu i tradiciji”.

Potpisnicima je prigovorio što nisu u obzir uzeli kontekst u kojem se Sinodalni put događa.

“Kontekst nam je jako bitan, ali, nažalost, uopće nije spomenut u vašem pismu. Jako me čudi ako vi i potpisnici otvorenog pisma ne vidite važnost i potrebu da se kao Crkva suočimo s pitanjem zlostavljanja i izvučemo zaključke za Crkvu i njezine strukture”, napisao je Bätzing.