Predsjednik papinskog vijeća za jedinstvo kršćana, kardinal Kurt Koch, u razgovoru za američku katoličku televiziju EWTN kazao je da je zabrinutost kritičara njemačkog Sinodalnog puta “legitimna”, prenosi CNA.

“Uistinu se nadam da se njemački biskupi neće samo braniti nego uistinu ući u dijalog zato što je riječ o legitimnim brigama koje trebaju biti uzete u obzir s ozbiljnošću”, kazao je švicarski kardinal.

Koch se referirao na sve više javnih reakcija crkvenih vođa diljem svijeta koji su izrazili zabrinutost po pitanju Sinodalnog puta, uključujući Poljsku biskupsku konferenciju, Nordijsku biskupsku konferenciju, kao i pismo više od 70 biskupa koji su upozorili da bi proces koji se odvija u Njemačkoj mogao potkopati Crkvinu vjerodostojnost te dovesti do šizme.

Njemački kardinal pozvao je na dijalog između “onoga što Sveti Otac i njemački biskupi razumijevaju pod pojmom sinodalnog puta” dodavši kako oni drugačije upotrebljavaju taj pojam.

“Ne vidim to kao istu stvar. Za papu Franju sinodalnost je… duhovni događaj. To jest, on nas poziva da slušamo jedni druge i da u međusobnom slušanju osluškujemo što Duh Sveti želi od nas”, kazao je Koch.

“Što se tiče Njemačke, dojma sam da se sinodalnost sastoji od bavljenja strukturama, nečemu o čemu je papa Franjo već snažno govorio u “Pismu Božjem narodu” u Njemačkoj navodeći da nije u prvom redu riječ o strukturama, nego o duhovnosti”, kazao je kardinal dodavši kako smatra da Papino pismo njemačkim vjernicima “nije u potpunosti uzeto u obzir”.

S druge strane, predsjednik njemačke biskupske konferencije biskup Georg Bätzing odgovorio je na pismo preko 70 biskupa koji su upozorili da bi Sinodalni put u Njemačkoj mogao dovesti do šizme.

U tekstu objavljenom na web stranici Njemačke biskupske konferencije, Bätzing je naveo kako je povod za početak Sinodalnog puta bio suočavanje sa zataškavanjima slučajeva zlostavljanja te pokušaj obnove “vjerodostojnosti u naviještanju Radosne vijesti”.

“Kontekst nam je jako bitan, ali, nažalost, uopće nije spomenut u vašem pismu. Jako me čudi ako vi i potpisnici otvorenog pisma ne vidite važnost i potrebu da se kao Crkva suočimo s pitanjem zlostavljanja i izvučemo zaključke za Crkvu i njezine strukture”, napisao je Bätzing.

Biskup Limburga naglasio je i važnost problema zloupotrebe moći u Crkvi koje dovodi do snažnih kršenja ljudskih prava i osobnog integriteta vjernika odgovorivši kako “eufemističko ušminkavanje, koje pokušavate učiniti u svojem pismu, ne pomaže”.

Bätzing je odbacio i mogućnost da bi sudjelovanje laika u donošenju odluka naštetilo autoritetu svećenstva. Umjesto toga smatra da će veće sudjelovanje laika u donošenju odluka svećeničkom autoritetu dati veće prihvaćanje.

Prema riječima njemačkog biskupa, cijeli sinodalni proces organiziran je oko mise i molitve. “Nije orijentiran prema kratkotrajnim sociološkim teorijama ili sekularnim ideologijama, nego središnjim izvorima vjere: Svetom pismu i tradiciji”, kazao je Bätzing ustvrdivši kako stoga nema opasnosti da će Crkva u Njemačkoj završiti u šizmi.

Štoviše, ona, prema Bätzingovim riječima, čini upravo ono na što ju poziva papa Franjo otiskujući se na “duhovno putovanje moleći Duha Svetoga za vodstvo”.