Oproštajnom svečanošću održanom u ponedjeljak, 8. ožujka ujutro u Međunarodnoj zračnoj luci u Bagdadu završen je apostolski pohod pape Franje Iraku održan pod geslom “Svi ste vi braća” (Mt 23, 8).

Od Pape su se u zračnoj luci došli oprostiti crkveni velikodostojnici i najviši irački državno-politički dužnosnici.

Zrakoplov kojim putuje Papa poletio je oko 7.40 sati po srednjouropskom vremenu iz bagdadske Međunarodne zračne luke. Dolazak u rimsku Međunarodnu zračnu luku Ciampino predviđen je za 12.55 sati.

Tijekom svojeg trodnevnog posjeta Iraku, Papa se prvo u predsjedničkoj palači u Bagdadu susreo s predsjednikom Barhamom Salihom te s predstavnicima diplomatskog kora. Potom se u sirokatoličkoj katedrali Gospe od Spasenja u Bagdadu susreo s biskupima, svećenicima, redovnicima/icama, sjemeništarcima i katehetama kojima je uputio riječi poticaja i ohrabrenja.

Drugoga dana posjeta, u subotu 6. ožujka, Papa je u jutarnjim satima otišao u Najaf, milijunski grad u središnjem Iraku, oko 160 km južno od Bagdada gdje je održao povijesti susret s velikim ajatolahom Al-Sistanijem.

Zatim je u Nassiriyu, gradu na obalama Eufrata sudjelovao na međureligijskom susretu u Urskoj dolini gdje je održao govor. Nakon povratka u glavni grad Papa je slavio svetu misu u kaldejskoj katedrali sv. Josipa. Bilo je to prvi put je da jedan papa slavio misu koristeći kaldejski obred.

U nedjelju, 7. ožujka  Sveti Otac je otišao u Mosul, najveći grad na sjeveru Iraka gdje je na crkvenom trgu Hosh al-Bieaa molio za žrtve rata.

Zatim je otišao na područje Qaraqosha te se u crkvi Bezgrešnoga začeća susreo s tamošnjom zajednicom i uputio poticajne riječi uz molitvu Anđeo Gospodnji.

Konačno, u Erbilu je u nedjelju poslijepodne slavio svetu misu na stadionu Franso Hariri tijekom koje je održao i homiliju.

Istoga se dana vratio u Bagdad gdje je danas upriličena oproštajna ceremonija i povratak Svetoga Oca u Rim.