Drugoga dana apostolskog pohoda Iraku u subotu 6. ožujka papa Franjo slavio je u kaldejskoj katedrali Sv. Josipa prvu misu u sklopu svog 33. međunarodnog putovanja. Svjedočenjem se uosobljuje Isusovu mudrost. Tako se svijet mijenja: ne snagom ili silom, nego blaženstvima, poručio je Papa u homiliji.

Misa je slavljena po kaldejskom obredu i to je bilo prvi puta da je jedan papa slavio misu po ovom obredu. Misa je započela procesijom i, zbog specifičnosti kaldejskog obreda, namjesto znakom križa, himnom Slava koji je predmolio babilonski kaldejski katolički patrijarh kardinal Louis Raphael I. Sako.

U središtu Papine homilije, koja je prevođena na arapski jezik, bila su blaženstva prema kojima su posljednji privilegirani u Božjim očima. Dok su u očima svijeta blaženi oni koji su bogati i moćni, oni koji više posjeduju i imaju veću moć, koji su poznati, u Evanđelju se perspektiva preokreće: blaženi su oni koji plaču, koji su progonjeni, koji su siromašni u duhu, koji su milosrdni prema bratu, primijetio je Papa.

Isusov je prijedlog mudar jer ljubav, koja je srce blaženstava, čak i ako se u očima svijeta čini slabom, zapravo je pobjedonosna. Na križu se pokazala jačom od grijeha, u grobu je pobijedila smrt. To je ista ljubav koja je mučenicima dala pobijediti u kušnji, a koliko ih je samo bilo u prošlom stoljeću, više nego u prethodnima! Ljubav je naša snaga, snaga tolike braće i sestara koji su i ovdje trpjeli predrasude i uvrede, zlostavljanja i progone poradi imena Isusova. Ali dok snaga, slava i ispraznost svijeta prolaze, ljubav ostaje: kako nam je rekao apostol Pavao, „ljubav nikad ne prestaje“ (1 Kor 13, 8). Živjeti blaženstva, dakle, znači ono što je prolazno učiniti vječnim. To znači donijeti Nebo na zemlju, rekao je Papa.

Oni koji ljube ne zatvaraju se u sebe same kad stvari pođu po zlu nego na zlo odgovaraju dobrom, spominjući se pobjedničke mudrosti križa. Božji svjedok čini tako: nije pasivan, fatalist, ne živi prepušten na milost i nemilost okolnosti, instinkta i trenutka, nego se uvijek nada jer je utemeljen u neprolaznoj ljubavi.

Ali kako se prakticiraju blaženstva? Ona ne traže da se čine izvanredne stvari, da se čini pothvate koji nadilaze naše mogućnosti. Traže svakodnevno svjedočenje. Blažen je onaj koji živi krotko, onaj koji vrši milosrđe tamo gdje živi, onaj koji svoje srce čuva čistim tamo gdje živi. Da bismo postali blaženima, ne moramo svako toliko biti heroji, već svjedoci svaki dan. Svjedočenjem se uosobljuje Isusovu mudrost. Tako se svijet mijenja: ne snagom ili silom, nego blaženstvima. Jer tako je činio Isus, živeći do kraja ono što je rekao na početku. Sve je u svjedočenju Isusove ljubavi, rekao je Papa.

Isusova mudrost, koja je utjelovljena u blaženstvima, traži svjedočenje i nudi nagradu sadržanu u Božjim obećanjima. Naime, nakon svakog blaženstva slijedi obećanje. Božja obećanja jamče radost kojoj nema premca i ne ostavljaju čovjeka razočaranim. Ali kako se ostvaruju? Po našim slabostima… Draga braćo i sestre, katkad se možemo osjetiti nesposobnima, beskorisnima. Ne smijemo tome podleći, jer Bog želi činiti čuda upravo po našim slabostima, istaknuo je Papa.

Kušani smo, često padamo, ali ne smijemo zaboraviti da smo s Isusom blaženi. Ono što nam svijet oduzima nije ništa u usporedbi s nježnom i strpljivom ljubavi kojom Gospodin ispunjava svoja obećanja.

Draga sestro, dragi brate, rekao je na kraju Papa, možda gledaš u svoje ruke i čine ti se praznima, možda u tvom srcu vreba nepovjerenje i ne osjećaš se nagrađenim od života. Ako je tako, ne boj se: blaženstva su za tebe, za tebe koji si ožalošćen, gladan i žedan pravednosti, progonjen. Gospodin ti obećava da ti je ime zapisano u njegovom srcu, na nebesima! I danas mu zahvaljujem s vama i za vas, jer ovdje, gdje je mudrost nastala u davnim vremenima, u ova su se vremena pojavili mnogi svjedoci, često zanemareni u vijestima, ali dragocjeni u Božjim očima; svjedoci koji živeći blaženstva pomažu Bogu da ispuni svoja obećanja o miru.

Nakon pričesti kardinal Sako je uputio pozdrav Svetome Ocu prenoseći mu izraze zahvale i radosti u svoje osobno i u ime kršćana u Iraku „zbog hrabrog posjeta u izvanrednim okolnostima krize u kojima živi naš i drugi narodi na svijetu“. Vaša prisutnost kao hodočasnika koji moli za svijet u kojem će biti više pravde, ljubavi i mira ispunjava nas mirom. Vaš posjet ohrabrit će nas da se izdignemo iznad prošlosti krenemo putom nacionalnog pomirenja, da složno radimo na rastu, miru i blagostanju u domovini Abrahamovoj. Za nas kršćane Vaš je posjet prilika da se vratimo svojim drevnim korijenima i obnovimo naš irački i kršćanski identitet, rekao je kardinal Sako.

Nakon pozdravnih riječi kaldejskog patrijarha uslijedila je razmjena darova. Papa je darovao kardinalu kalež, a kardinal Papi veliko raspelo praćen burnim pljeskom i oduševljenim usklicima okupljenih vjernika u kaldejskoj katedrali. Misa je završena Papinim blagoslovom. Dok se vraćao u sakristiju Papu su okupljeni vjernici pozdravljali uzvicima: „Živio Papa, živio!“.

Misi je prethodio međureligijski susret na ravnici u Uru Kaldejskom, domovini praoca Abrahama, u Nassiriyi, trećem odredištu Papina trodnevnog apostolskog pohoda Iraku.