Papa Franjo prihvatio je danas ostavku pariškog nadbiskupa Michela Aupetita.

Kako je priopćeno na službenim vatikanskim stranicama, upravljanje nadbiskupijom u svojstvu apostolskog administratora preuzet će Georges Pontier, umirovljeni nadbiskup Marseillea.

Aupetit je mandat stavio na raspolaganje nakon što je francuski tjednik Le Point objavio tekst u kojem ga je prikazao kao autoritativnu figuru koja stvara podjele te spomenuo njegovu navodnu aferu s jednom ženskom osobom iz 2012. godine.

Francuski prelat te je špekulacije odbacio.

“Moje ponašanje prema njoj možda jest bilo dvosmisleno, čime bi se moglo naslutiti postojanje intimne veze i seksualnog odnosa između nas, što snažno odbacujem… Odlučio sam da je više neću viđati i obavijestio sam je o tome”, kazao je u intervjuu za La Croix.

Nadbiskup je otkrio i kako je primio brojne poruke podrške te se zapitao postoji li kampanja da ga se makne s njegove službe.

Unatoč tome, Svetom Ocu odlučio je dati mandat na raspolaganje zbog, kako je rekao, brige za očuvanjem jedinstva u svojoj nadbiskupiji.

Dodajmo, također, da ostavka dolazi samo nekoliko dana nakon što se Pariška nadbiskupija našla na tapeti zbog obnove čuvene katedrale Notre-Dame koja je oštećena u požaru iz 2019. godine.

Naime, britanski Telegraph objavio je kako je dobio na uvid planove za obnovu gotičkog remek-djela koji su pobudili lavinu kritika.

“Kritičari su upozorili da će svjetski poznata katedrala biti pretvorena u ‘eksperimentalni izložbeni prostor’ prema planovima za dramatičnom izmjenom unutrašnjosti srednjovjekovne građevine”, stoji u tekstu, uz opasku kako bi “vatrom oštećena katedrala” mogla “postati nalik ‘politički korektnom Disneylandu’”.

Prema predloženim promjenama “ispovjedaonice, oltari i klasične skulpture bit će zamijenjeni modernim umjetničkim muralima, novim zvučnim i svjetlosnim efektima kako bi se stvorili ‘emocionalni prostori’”, također se navodi u članku.

Ipak, iz Pariške su nadbiskupije objavili kako novi dizajn neće biti tako radikalan kako je predstavljeno te da je katedrala uvijek bila otvorena za umjetnost suvremenog doba.