Pariška katedrala Notre-Dame ponovno se našla u središtu interesa katoličke javnosti, ovaj puta zbog informacija koje su se pojavile vezano uz obnovu njezine unutrašnjosti.

Izvještaj koji je procurio o planovima obnove katedrale koju je prije potresa posjećivalo 14 milijuna ljudi godišnje pojedine je kritičare zabrinuo da bi slavna gotička građevina u budućnosti mogla nalikovati zabavnom parku.

“Vatrom oštećena katedrala Notre-Dame riskira postati nalik ‘politički korektnom Disneylandu’”, stoji u tekstu koji je 26. studenog objavio britanski Telegraph.

“Kritičari su upozorili da će svjetski poznata katedrala biti pretvorena u ‘eksperimentalni izložbeni prostor’ prema planovima za dramatičnom izmjenom unutrašnjosti srednjovjekovne građevine”, stoji također u tekstu.

Prema predloženim promjenama “ispovjedaonice, oltari i klasične skulpture bit će zamijenjeni modernim umjetničkim muralima, novim zvučnim i svjetlosnim efektima kako bi se stvorili ‘emocionalni prostori’”, navode autori Henry Samuel i Tim Stanley.

“Postojat će tematske kapele smještene na ‘stazi istraživanja’ s naglascima na Afriku i Aziju, dok će na zidovima biti projicirani citati iz Biblije na različitim jezicima, uključujući mandarinski. Posljednja kapelica na stazi imat će snažan naglasak na očuvanju okoliša”, piše u tekstu.

Ipak, voditelj projekta za obnovu unutrašnjosti, vlč. Gilles Drouin, za AFP je kazao kako novi dizajn neće biti tako radikalan kako je to predstavljeno.

Naveo je nekoliko zahvata, uključujući zamjenu starih stolica udobnijim klupama opremljenim malenim svjetiljkama, topliju svjetlost na visini glave umjesto lampi sa stropa, te mogućnost ulaska kroz glavna vrata umjesto kroz bočne ulaze.

Cilj obnove, kazao je vlč. Drouin, jest očuvati Notre-Dame kao vjersko mjesto koje može pružiti bolju dobrodošlicu posjetiteljima i bolje informirati on “koji ne potječu iz kršćanske kulture”.

“Turisti iz Kine neće nužno razumjeti prizor u jaslicama “, objasnio je Drouin za AFP.

Pokrajnje kapele koje su bile u “groznom stanju” čak i prije požara bit će potpuno obnovljene s naglaskom na umjetnine uključujući “portrete iz 16. i 18. stoljeća koji će biti u dijalogu s modernim umjetninama”, objasnio je francuski svećenik.

“Katedrala je uvijek bila otvorena za umjetnost suvremenog doba, sve do velikog zlatnog križa kipara Marca Couturiera koji je instalirao kardinal Lustiger 1994. godine”, kazao je Drouin.

Ipak, nagrađivani pariški arhitekt Maurice Culot, koji je vidio planove obnove, ne dijeli Drouinovo pozitivno mišljenje o obnovi.

“Ono što pokušavaju učiniti Notre-Dameu nikada ne bi bilo učinjeno Westminsterskoj opatiji ili crkvi svetog Petra u Rimu. Riječ je o tematskom parku vrlo djetinjastom i trivijalnom uzevši u obzir veličanstvenost mjesta”, kazao je Culot za Telegraph.

Pariška nadbiskupija najavila je kako će 9. prosinca predstaviti planove obnove katedrale Nacionalnoj komisiji za baštinu i arhitekturu, a prije početka izvođenja radova planove će morati odobriti i Ministarstvo kulture.