Nadbiskup Michel Aupetit zatražio je od pape Franje da odlučio bi li još uvijek trebao biti nadbiskupom Pariza, prenijeli su francuski mediji.

Sedamdesetogodišnji nadbiskup koji je na svoju trenutnu službu postavljen 2018. godine kazao je katoličkom listu La Croix da je Papi pisao zbog brige za očuvanjem jedinstva u svojoj nadbiskupiji.

“Nisam upotrijebio riječ ‘ostavka’”, pojasnio je Aupetit. “Ostavka bi značila da napuštam svoju službu. U stvarnosti je predajem Svetom Ocu zato što mi ju je on povjerio”.

“Učinio sam to kako bih zaštitio biskupiju, zato što kao biskup moram biti u službi jedinstva”, dodao je pariški nadbiskup.

Aupetit koji je prije svećeničkog ređenja radio kao liječnik, odlučio se oglasiti nakon što je francuski tjednik Le Point objavio tekst u kojem ga je prikazao kao autoritativnu figuru koja stvara podjele.

Upitan da komentira kritike nadbiskup je kazao kako je primio brojne poruke podrške te se zapitao postoji li kampanja da ga se makne s njegove službe.

U tekstu se pojavila i priča o Aupetitovom odnosu s jednom ženom koji potječe iz 2012. godine dok je sadašnji nadbiskup bio generalni vikar Pariza.

U intervjuu za La Croix Aupetit je odbacio spekulacije da je imao ljubavni odnos sa spomenutom ženom.

“Moje ponašanje prema njoj možda jest bilo dvosmisleno, čime bi se moglo naslutiti postojanje intimne veze i seksualnog odnosa između nas, što snažno odbacujem… Odlučio sam da je više neću viđati i obavijestio sam je o tome”, kazao je pariški nadbiskup.

Aupetit je rekao i kako je o spomenutoj situaciji razgovarao s prefektom Kongregacije za biskupe, kardinalom Marcom Ouelletom, baš kao i nuncijem u Francuskoj, nadbiskupom Celestinom Miglioreom.

“Nisam to učinio zbog nečega što sam trebao ili nisam trebao učiniti u prošlosti – inače bih otišao odavno – nego kako bih izbjegao podjele, ako sam ja izvor podjela”, rekao je Aupetit.