Oprečna mišljenja mogla su se ovih dana čuti u Katoličkoj Crkvi o načinima rješavanja sukoba između predsjednika Nikaragve Daniela Ortege i tamošnjih katoličkih prelata.

Sukob, koji s povremenim zatišjima traje više od desetljeća, eskalirao je prošlog tjedna nakon što su vladini paramilitarni službenici upali u rezidenciju biskupa Matagalpe Rolanda Álvareza te ga uhitili pod optužbom da je “poticao nasilje”. Álvarez se od 5. kolovoza nalazio u kućnom pritvoru zajedno s još nekoliko osoba (među kojima su bili svećenici i laici), a koje su također uhićene.

Papa Franjo je tijekom tradicionalne opća audijencije pozvao na dijalog dviju strana.

“Sa zabrinutošću i tugom pomno pratim razvoj situacije u Nikaragvi, koja uključuje ljude i institucije. Želio bih izraziti svoje uvjerenje i nadu da se otvorenim i iskrenim dijalogom ipak mogu pronaći temelji za miran suživot u duhu uzajamnog uvažavanja. Molimo Gospodina da, po zagovoru Prečiste, udahne tu konkretnu volju u srca sviju”, poručio je Sveti Otac.

Isti dan, ali s ponešto drugačijom porukom, na stanje u latinoameričkoj zemlji osvrnuo se biskup u egzilu Silvio Báez.

“Važno je zahtijevati slobodu. Ne smijemo pregovarati s osobom [Ortegom]. Moramo tražiti slobodu jer su ljudi nevini”, poručio je prelat na misi koju je služio u američkom gradu Miamiju, a koja je, kako javlja portal Crux, prenošena na društvenim mrežama.

Mons. Báez godinama je služio kao pomoćni biskup Manague u Nikaragvi te je smatran jednim od najvećih kritičara predsjednika Ortege. Nakon što je više puta primio prijetnje smrću Sveti Otac zamolio ga je 2019. da napusti zemlju.

“Želim da znate da puno patim i molim za vas, za Nikaragvu i našu Crkvu”, izjavio je biskup tijekom nedjeljne homilije.

“Posebno i s ljubavlju želim pozdraviti našu braću i sestre iz biskupija Matagalpa i Esteli koji su u ovim trenucima uskraćeni za fizičku prisutnost svog pastira. Znam da im to izaziva veliku bol”, dodao je, zamolivši pritom narod da ne gubi nadu i povjerenje u Gospodina.

Inače, Silvio Báez nije jedini katolički prelat koji je morao napustiti Nikaragvu. Tamošnje vlasti u ožujku ove godine potjerale su i apostolskog nuncija, poljskog biskupa Waldemara Stanislawa Sommertaga.

Također, u srpnju su iz zemlje potjerane Misionarke ljubavi, članice reda kojeg je osnovala Majka Terezija, jer navodno nisu “ispoštovale obveze” prilikom prijave porijekla imovine.

Misionarke su samo jedna od 200 organizacija koje su u Nikaragvi prisilno prestale djelovati od 2018. kada su izbile demonstracije protiv vlade predsjednika Daniela Ortege tijekom kojih su svećenici štitili studente.