Nekoliko sati nakon susreta s Franjom, 13. prosinca, predsjednik Francuske biskupske konferencije (CEF) Eric de Moulins-Beaufort i dvojica dopredsjednika razgovarali su s novinarima. Od Pape su, ističe Vatican News, dobili poticaj za sinodalni rad u borbi protiv korijena zla.

Članovi predsjedništva Francuske biskupske konferencije (CEF) definirali audijenciju koju su imali jučer, 13. prosinca, kod pape Franje u Vatikanu kao Godišnji redoviti izvještaj o radu. Biskupi, okupljeni u Lourdesu od 2. do 8. studenoga, ove su se godine posebno usredotočili na izvještaj CIASE (Povjerenstva za istragu seksualnog zlostavljanja u Crkvi) čija je objava 5. listopada izazvala veliki šok u Francuskoj, posebice zbog procjene od 330 000 žrtava seksualnog nasilja unutar Katoličke crkve u Francuskoj od 1950. godine.

Éric de Moulins-Beaufort objasnio je da su francuski biskupi doživjeli “obraćenje” tijekom skupštine u Lourdesu, dok je biskup Olivier Leborgne govorio o “duhovnoj avanturi” koja ih je dovela do slušanja i brige o žrtvama u središtu njihovog pristupa. Sve to uključuje i preuzimanje institucionalne odgovornosti, mimo pojedinačnih nedostataka.

Tijekom susreta 13. prosinca “Papa je istaknuo dostojanstvo našeg stava i načina razmatranja izvještaja Ciase te nas potaknuo da to nastavimo činiti na sinodalan način”, objasnio je predsjednik CEF-a tijekom brifinga za novinare. Izvješće stoga ostaje valjana radna osnova, unatoč nedavnim kontroverzama. Papa – koji će uskoro primiti Jean-Marc Sauvéa, predsjednika CIASE-a, na datum koji tek treba odrediti – pokazao je interes za neke elemente koje su mu biskupi mogli izravno objasniti, posebice za povijesne podatke o načinu na koji je Crkva u Francuskoj postupala s “problematičnim svećenicima”.

O konkretnijim i aktualnijim aspektima suočavanja sa zlostavljanjima maloljetnih osoba raspravljalo se i tijekom sastanaka vodstva CEF-a s kardinalima Marcom Ouelletom i Joãom Brazom de Avizom, prefektima Kongregacije za biskupe i Kongregacije za institute i družbe posvećenog života, koji su također informirani o izvješću CIASE-a. Glede ostalih europskih zemalja, bilo je nekoliko neformalnih razmjena. U siječnju će se održati sastanak CEF-a s predsjedništvom Biskupskih konferencija Njemačke i Švicarske, čime će se omogućiti razmjena iskustava s drugim istragama koje se provode po drugoj metodologiji.

I sam Papa se u razgovoru s predsjedništvom CEF-a prisjetio sastanka posvećenog zaštiti maloljetnika u Crkvi, održanog u Vatikanu u veljači 2019. godine, na kojem su sudjelovali predsjednici biskupskih konferencija iz cijelog svijeta, te ponovio da se “čini sve što je potrebno” kako bi se iskorijenilo to zlo na globalnoj razini. Za biskupe je izazov doživjeti “duhovno putovanje” i “staviti se pred Gospodina”, preuzimajući svoje odgovornosti “pred žrtvama i pred Kristom”.

Vezano za nedavnu ostavku Michela Aupetita, sada pariškog nadbiskupa emeritusa, biskupi su rekli novinarima da im je “Papa povjerio svoju tugu zbog toga što je morao donijeti tu odluku”, s obzirom na to da mu “klima koja je stvorena ne dopušta više da upravlja biskupijom”. Franjo je izrazio “priznanje za pastoralnu reakciju nadbiskupa Aupetita” i kazao kako neke “lijepe duše” ne prihvaćaju da biskupi mogu biti grešnici. Takav stav nekih, zaključio je nadbiskup de Moulins-Beaufort, u suprotnosti je sa stavom “Božjeg naroda koji moli, koji pati”.