Istraživanje o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj Crkvi u Francuskoj otkrilo je da je od 1950. oko 216 tisuća djece i adolescenata bilo žrtvom zlostavljanja od strane klera, prenosi Associated Press.

Naručitelji istraživanja su Francuska biskupska konferencija i Francuska redovnička konferencija, a rad na njemu trajao je dvije i pol godine.

Rezultate rada neovisne komisije koja je utvrđivala razmjere zlostavljanja predstavio je na današnjoj konferenciji za medije njezin predsjednik Jean-Marc Sauvé. Komisiju su činila 22 člana, među kojima su bili pravnici, liječnici, povjesničari, sociolozi i teolozi.

Prema Sauvéovim riječima procjena komisije je da su u proteklih 70 godina svećenici u Francuskoj zlostavljali oko 216 tisuća žrtava, a ako se u obzir uzmu i laici povezani s crkvenim institucijama, brojka se penje do 330 tisuća žrtava.

Procjenjuje se da je u zlostavljanju sudjelovalo oko 3000 svećenika i ostalih crkvenih osoba, a oko 80 posto žrtava su dječaci.

Izvještajem koji se proteže na 2500 stranica utvrđeno je kako su crkveni autoriteti desetljećima na “sustavan način” prikrivali počinjene zločine.

“Ponekad crkveni službenici nisu prokazali (zlostavljače) te su čak izlagali djecu riziku stavljajući ih u kontakt s predatorima”, kazao je Sauvé.

Predsjednik Francuske biskupske konferencije Eric de Moulins-Beaufort kazao je da su biskupi “zaprepašteni” zaključcima izvještaja. “Želim vas zatražiti oprost, od svakog od vas pojedinačno”, Moulins-Beaufort je kazao žrtvama.

Sauvé je na današnjoj konferenciji kazao kako su posljedice zlostavljanja za žrtve “vrlo ozbiljne”. “Oko 60 posto muškaraca i žena koji su seksualno zlostavljani suočili su se s velikim problemima u svojem osjećajnom i seksualnom životu”, kazao je.

Predsjednik organizacije Parler et Revivre koja okuplja žrtve zlostavljanja i koja je sudjelovala u istraživanju, Olivier Savignac, za Associated Press je govorio o svojem slučaju koji se dogodio kada je imao 13 godina: “Smatrao sam svećenika nekime tko je dobra i brižna osoba koja mi neće nauditi.”

“Tek kad sam se našao polugol, a on me dodirivao, shvatio sam da nešto ne valja… Držali smo to u sebi, poput rastuće ciste, poput gangrene unutar žrtvina tijela i psihe”, kazao je Savignac.

Francuski biskupi uputili su vjernicima poruku koja je pročitana na nedjeljnim misama. Napisali su kako je objavljivanje izvještaja “test istine te težak i ozbiljan trenutak”.

“Primit ćemo i proučiti zaključke kako bismo prilagodili svoje ponašanje”, stoji u poruci biskupa. “Borba protiv pedofilije tiče se sviju nas… Naša potpora i naše molitve bit će i dalje usmjerene prema svim ljudima koji su bili zlostavljani unutar Crkve.”