Parlament njemačke savezne pokrajine Schleswig-Holstein trenutačno raspravlja o tome hoće li iz svog ustava izbaciti spominjanje Boga, a mišljenja o tome sporu koji odražava i sličnu raspravu na nacionalnoj razini su podijeljena, izvještavaju novinske agencije.

U listopadu 2014. parlament te pokrajine izglasao je dvotrećinskom većinom kako želi da riječ Bog bude izbačena iz ustava te administrativne jedinice, radi “sekularnosti”. Činilo se kako će tako i biti, te da će najsjevernija njemačka pokrajina postati ukupno sedma koja je to učinila. Ipak, tadašnji je premijer pokrajine Peter Harry Carstens iz Kršćanske demokratske unije (CDU) pokrenuo potpisivanje peticije koja je trebala to spriječiti. Peticija je skupila 42.000 potpisa građana različitih vjeroispovijesti, nakon čega je pokrajinski parlament morao to pitanje ponovno dovesti na dnevni red.

Sada parlament ponovno o tome raspravlja, a zagovornici spominjanja Boga u ustavu naglašavaju kako je to važno jer osim podsjećanja na to da državni aparat nije svemoguć, referenca na Boga predstavlja i znak tolerancije koji se odnosi na različite vjeroispovijesti koje postoje u Schleswig-Holsteinu.

Kako izvještavaju njemački mediji, mišljenja su podijeljena: liberali iz FDP-a i Njemačka piratska stranka u parlamentu žele Boga “izbaciti”, protiv toga je CDU, a socijaldemokrati iz SPD-a i Zeleni su neodlučni. SPD je predložio kompromisno rješenje – formulaciju koja bi navela kako ustav pokrajine ima “svoje izvore u kulturnom, humanističkom i religijskom nasljedstvu Europe, odnosno iz vrijednosti koje dolaze iz vjere u Boga ili drugih izvora”.

Konačna odluka očekuje se idući tjedan.

U njemačkom ustavu usvojenom 1949. spominje se kako dokument nastaje u “svjesnosti u odgovornosti pred Bogom i ljudima”. Nakon ujedinjenja Njemačke krenule su prve političke inicijative za izbacivanje te formulacije i to, zanimljivo, od luteranskog pastora Wolfganga Ullmanna, parlamentarnog zastupnika Zelenih. On je smatrao kako spominjanje Boga u njemačkom ustavu znači da je “država anektirala Boga”. Tada je pokrenuta rasprava nakon koje je odlučeno da spomenuta formulacija ipak ostane u ustavu.

Od tada, pojedine savezne pokrajine ipak su izbacile riječ Bog iz svojih pokrajinskih ustava. Njih ukupno šest.

Goran Andrijanić | Bitno.net