Irski fotograf Peter Rowen, koji je osim po svojim fotografijama poznat i po tome što je kao dijete pozirao za omote albuma poznate rock skupine U2, istupio je protiv potpore koju su irski rokeri dali legalizaciji abortusa u svojoj zemlji i opisao je kao “žalosnu” i “potpuno pogrešnu”.

Rowen je danas fotograf čiji su radovi objavljeni u prestižnim svjetskim časopisima i magazinima. Njegovo lice, barem ono iz njegovih mlađih dana, međutim, dobro je poznato fanovima U2-a. Rowen je kao dječak pozirao za albume “Boy” iz 1980. i  “War” iz 1983., a kasnije se njegovo lice, koje je u prvim godinama U2-a bilo svojevrsni zaštitni vizualni znak, pojavilo i na kompilaciji hitova objavljenih 1998.

Sada je Rowen na svojoj Facebook stranici oštro istupio protiv članova U2, točnije njihove potpore opozivu ustavnog amandmana koji štiti život nerođenih.

Mali Peter s U2, fotografija Antona Corbijna. Foto: Pinterest

“Užasnut sam time što U2 koriste svoj glas da promoviraju nešto što je tako očito pogrešno. Neka ih je sram”, napisao je Rowen i uputio na citat iz starozavjetnih Mudrih izreka koji govori o “jeziku lažnom i ruke, koje prolijevaju krv nedužnu”.

“Osmi amandman je jedina zakonska zaštita koju nerođeni imaju u postojećem ustavu Irske. Ako ga ukinemo (a to je ono što neki predlažu), doslovno ćemo otvoriti vrata abortusu na zahtjev. Najteži, najkompleksniji slučajevi koriste se kako bi irski narod bio natjeran na olaku potporu referendumu. Ono što je realnost jest da će većina djece koja će biti ubijena biti zdrava djeca koju će abortirati zdrave majke.”

Peter Rowen na omotima albuma U2.

Rowen je ljudima poručio da “ne budu zavedeni propagandom”.

“Abortus nije nikakvo zdravstveno pitanje. Nije povezan s pitanjem suosjećanja. Govore nam kako je to pitanje ‘ljudskih prava’. Kakvo je to ljudsko pravo koje dopušta da oduzmemo život drugome? Kao kršćani pozvani smo biti svjetlo u svijetu koji sve više tone u mrak”, napisao je Rowen.

Irac je za U2 napisao i kako je “jako žalosno vidjeti bend koji je nekada jasno ispovijedao kršćanstvo da je došao do ovoga”.

Svoj upis završio je Isusovim citatom.

“Kradljivac (Sotona) dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.”

Horrified to see U2 using their voice to promote something that’s so obviously wrong! Shame on them. Proverbs 6 v 16 -19…

Objavljuje Peter Rowen Photography15. svibnja 2018

Ono što daje težinu njegovim riječima nije samo činjenica da je lice s omota albuma U2. Rowen je, naime, intelektualno i duhovno formiran i odrastao u onom istom dublinskom artističkom okruženju koje je stvorilo Bona i ekipu. Njegov stariji brat Derek Rowen – Guggi je dobri prijatelj benda, čovjek koji je odrastao s njima i pratio ih tijekom svoje karijere. Zahvaljujući tom prijateljstvu Peter je završio kao model na omotima ranih albuma U2.

Njegov istup, dakle, govori kako stajališta o opozivu Osmog amandmana nisu tako jedinstvena među irskom umjetničkom i intelektualnom elitom kako se to činilo sve donedavno i kako je to establišment htio prikazati.

Zato krunice u ruke i molimo se za referendum koji će se održati 25. svibnja.

Goran Andrijanić | Bitno.net