U prosincu 2019. katolički vjernici u SAD-u, a osobito u biskupiji Peoria, radovali su se beatifikaciji nadbiskupa Fultona Sheena, jednog od pionira evangelizacije na radiju i televiziji.

No nešto više od dva tjedna prije same svete mise na kojoj je Sheen trebao biti proglašen blaženim, a koja se trebala odviti 21. prosinca, iz Vatikana je stigla odluka da se proces stopira. Odluka Svete Stolice – koja je mjesec dana ranije dala dozvolu za beatifikaciju – došla je nakon zamolbe biskupa Salvatorea Matana, upravitelja Rochesterske biskupije koju je tijekom šezdesetih godina vodio upravo Sheen.

Biskup Matano tada je izrazio bojazan da bi se njegovo ime moglo spomenuti u izvještaju o razmjerima zlostavljanja u osam biskupija na području savezne države New York, među kojima je bila i Rochesterska, a u sklopu koje je uvedeno dvogodišnje izuzeće od zastare za slučajeve seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

I dok za Fultona Sheena nisu postojale sumnje da je direktno sudjelovao u zlostavljanju neki su tvrdili da nije dovoljno ozbiljno uzeo u obzir optužbe protiv svećenika kojima je bio nadređen.

Od tada praktički nije bilo novih vijesti o ponovnom pokretanju kauze no situacija bi se uskoro mogla promijeniti.

Mons. Jason Gray, izvršni direktor Zaklade nadbiskup Fulton Sheen gostovao je prošlog četvrtka u emisiji “The World Over with Raymond Arroyo” na EWTN-u, poručivši: “Sheen je čist”.

“U svemu ovome, ne samo da se nije pojavilo ništa što bi ga osporilo, već smatram da su njegove herojske kreposti samo potvrđene”, dodao je Gray.

Valja pritom biti oprezan jer službeno izvješće glavnog tužitelja savezne države New York o istragama nad osam biskupija još uvijek nije objavljeno. Dapače, u studenom 2022. odlučeno je da se otvori još jedan rok od godine dana tijekom kojeg neće vrijediti zastara za slučajeve seksualnog zlostavljanja, ovog puta za one koji su počinjeni nad odraslim osobama. Prema trenutnim informacijama (uz ogradu da je rok otvoren još tri mjeseca), protiv Sheena nije podignuta nijedna tužba.

No mons. Gray kaže kako su odlučili sami pokrenuti vlastitu istragu.

“Zaposlili smo odvjetničku tvrtku iz New Yorka koja surađuje s različitim biskupijama u državi te smo iscrpno pregledali svaki slučaj koji je bio podnesen. Uspjeli smo pokazati da nijedan izneseni slučaj ni na koji način ne osporava Sheena.”

Gray je istaknuo kako se u rujnu 2022. skupina ljudi iz Peorije sastala u Vatikanu s prefektom Dikasterija za kauze svetaca kardinalom Marcellom Semerarom te Vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom kako bi im predstavila rezultate privatne istrage.

“U Rimu su bili prilično jasni kako Sveta Stolica nema problema s nastavkom kauze. Zabrinutost postoji s druge strane Atlantika – među članovima crkvene hijerarhije u SAD-u.”

“Dok ne budemo osjećali da su nestale sve sumnje – ako je potrebno sačekati i izvješće glavnog tužitelja da pokaže ono što već znamo, što smo već dokazali – želimo ići naprijed s jednoglasnom podrškom cijele biskupske konferencije. Siguran sam da će doći do toga”, zaključio je mons. Jason Gray.