Dvogodišnje izuzeće od zastare za slučajeve seksualnog zlostavljanja u New Yorku isteklo je u 14. kolovoza, a okončanje ovog razdoblja moglo bi označiti nastavak postupka beatifikacije nadbiskupa Fultona Sheena, piše Pillar.

Sheenova beatifikacija trebala se dogoditi u prosincu 2019. godine, ali je naglo prekinuta nekoliko tjedana ranije. Sve je inicirao rochesterski biskup Salvatore Matano, tražeći od Vatikana odgodu beatifikacije.

Matano je izrazio zabrinutost da će Sheen, zbog tvrdnji da nije dovoljno ozbiljno uzeo u obzir optužbe o zlostavljanju dok je služio kao rochesterski biskup, biti podvrgnut kritici u istragama o svećeničkim zlostavljanjima u SAD-u.

U priopćenju iz prosinca 2019. godine stoji da rochesterska biskupija “cijeni mnogobrojna postignuća nadbiskupa Sheena“, ali također “izražava brigu o napretku kauze za beatifikaciju nadbiskupa Sheena u ovome trenutku, bez daljnje prosudbe njegove uloge u delegiranju svećenika”.

Sheenovi podržavatelji isticali su kako je nadbiskupovo vladanje propitivano mnogo puta, bez ishoda koji bi ukazivao na njegovu krivnju u zataškavanju ili nedovoljno dobrom ophođenju s optužbama o zlostavljanju.

Kardinal Angelo Becciu, koji je 2019. godine obnašao funkciju prefekta Kongregacije za kauze svetaca, izjavio je kako je beatifikacija otkazana “iz poštovanja prema državnim vlastima SAD-a, koje moraju dati svoj pogled na slučajeve seksualnog zlostavljanja” iz razdoblja u kojemu je Sheen bio biskup.

Pojedini analitičari Becciuove su riječi shvatili kao najavu obustave Sheenove beatifikacije sve dok crkvene vlasti ne budu sigurne da se Sheenovo biskupsko djelovanje neće naći u sklopu sudskih sporova o seksualnom zlostavljanju.

Tisuće tužbi podneseno je protiv katoličkih biskupija New Yorka u posljednje dvije godine, uključujući i biskupiju Rochester. Međutim, nijedna od podnesenih optužbi na na koji se način ne odnosi na Sheena.

Prestanak razdoblja izuzeća za zastaru za seksualne delikte povećava izglede za iznalaženje novoga nadnevka za Sheenovu beatifikaciju.

Peorijski biskup koadjutor Louis Tylka izjavio je kako je Sheenova kauza “pauzirana”, ali da vjeruje kako će se ponovno pokrenuti. “Da postoji neki razlog zbog kojega kauza ne bi trebala napredovati, mislim da bismo dosad već bili upoznati s njime”, rekao je Tylka.

“Budući da nitko nije ponudio razlog, moram vjerovati kako postoji razlog za pauziranje, ali samo pauziranje postupka”, dodao je.

Sheen je bio američki biskup čiji su nastupi na radiju i televiziji urodili nemjerljivom popularnošću i utjecajem sredinom 20. stoljeća.

Svećenikom biskupije Peoria postao je 1919. godine, a pomoćnim biskupom nadbiskupije New York 1951. godine. Biskupiju Rochester preuzeo je 1966. godine, a biskupsku je funkciju napustio tri godine kasnije, no umjesto titule biskupa u miru, imenovan je titularnim nadbiskupom Newporta.

Sheen je umro 1979. godine, a kauza za njegovu kanonizaciju otvorena je 2002. godine. Čudo koje se pripisuje njegovu zagovoru priznato je 2009. godine.