Čikaška nadbiskupija traži od svih svojih zaposlenika i svećenika primanje cjepiva protiv COVID-19 u sljedećih šest tjedana, a izuzeća će dopustiti samo iz medicinskih razloga, javlja CNA, a prenosi nedjelja.ba.

„Donijeli smo ovu odluku uvjereni kako je ovo najbolji način da se zaustavi širenje te smrtonosne bolesti“, rekao je nadbiskup treće najveće dijeceze u SAD-u kardinal  Blase Cupich u elektroničkoj poruci svećenstvu i osoblju. Također je istaknuo da je „slijedio vodstvo pape Franje“ koji potiče na cijepljenje kao „čin ljubavi”. U pismu je objašnjeno da će, nakon što Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobri cjepivo, zaposlenici i svećenici biti dužni nabaviti ga u roku od šest tjedana. Cjepivo koje proizvodi Pfizer, koje je danas poznato pod imenom Comirnaty, dobilo je puno odobrenje FDA-e 23. kolovoza.

Zaposlenici i svećenici sada imaju rok do 4. listopada primiti obje doze cjepiva. Za Comirnaty se druga doza može primiti tri tjedna nakon prve. Prema pismu, više od 90% nadbiskupijskih djelatnika i svećenika već je primilo cjepivo protiv koronavirusa.

Budući da je Kongregacija za nauk vjere dopustila cjepiva protiv koronavirusa, izuzeće zbog vjerskih razloga „ne može biti podržano katoličkim učenjem“, rekao je kardinal Cupich koji je već ranije poručio svećenicima da ne smiju potpisivati obrasce župljanima koji bi zatražili vjersko izuzeće od primanja cjepiva.

Podsjećamo, u prosincu 2020. vatikanska Kongregacija za nauk vjere objavila je kako je “moralno prihvatljivo primiti cjepiva protiv COVID-19 u svrhu čijeg su istraživanja i proizvodnje korištene stanične linije izvedene iz pobačenih fetusa”, osobito “kada etički neupitna cjepiva protiv COVID-19 nisu dostupna”.

Zbog situacije s pandemijom “sva cjepiva koja su odobrena kao klinički sigurna i učinkovita mogu se koristiti u dobroj savjesti”, navedeno je u bilješki koju je potpisao pročelnik Kongregacije kardinal Luis Ladaria, istaknuvši kako uporaba takvih cjepiva “ne sačinjava formalnu suradnju s pobačajem iz kojeg su izvedene stanice koje se koriste u proizvodnji cjepiva”.

Što se, pak, tiče obveze cijepljenja, u bilješci je naglašeno kako “cijepljenje, kao pravilo, nije moralna dužnost, te da, stoga, ono mora biti dobrovoljno”. Oni pak koji ne žele primiti cjepivo proizvedeno uporabom staničnih linija od pobačenih fetusa moraju “uporabom razboritih mjera i prikladnim ponašanjem učiniti sve što mogu” kako ne bi postali prijenosnici zaraze.

Iz  Čikaške nadbiskupije poručili su kako će zahtijevati da se oni koji nisu cijepljeni tjedno testiraju i nastave nositi maske. Mogu se suočiti i s drugim zabranama, poput zabrane pristupa u određena područja. Dodatna e-poruka upućena 20. kolovoza osoblju i svećenicima Čikaške nadbiskupije pojašnjava da će cijepljeni i necijepljeni zaposlenici kojima je dijagnosticiran COVID-19 podlijegati različitim pravilima. Necijepljeni zaposlenik koji se zarazi koronavirusom morat će iskoristiti svoje bolovanje ili slobodno vrijeme za pokrivanje 10-dnevne karantene; cijepljenim zaposlenicima će se umjesto toga dati 10 dodatnih dana bolovanja.